Politieke actie tegen ‘Insectengenocide’

‘Zwaluwgate’ verdeelt de Kamer

De gierzwaluw Apus apus is een beschermde vogelsoort. Karakteristiek voor oude steden, scheren ze pijlsnel langs muren en daken. Daarbij verorberen deze wendbare insecteneters dagelijks ontelbare muggen, vliegen, libellen en ander vliegend grut. Esther Ouwehand, parlementslid voor de Partij van de Dieren, spreekt van ‘Darfur boven onze daken’. Zij overweegt het aanvragen van een spoeddebat.

Vanaf haar vakantielocatie nabij Meppel licht de parlementariër haar standpunt toe. “Het is een schande. Zeker, die gierzwaluwen fladderen zeer aandoenlijk, maar dat staat allemaal in het teken van de massamoord die ze plegen op onze lieve, weerloze vliegjes en andere insectjes. Ze vliegen ook hier, boven de camping. Ze zijn overal. Ik heb er werkelijk slapeloze nachten van en ik ben niet de enige.”

De gierzwaluw vliegt jaarlijks heen en weer van zijn broedareaal in West-Europa naar zijn winterverblijf in zuidelijk Afrika. De diertjes voeden zich uitsluitend met insecten. Hun nesten bouwen ze vooral onder daken en dakgoten in oude binnensteden. Ze leggen grote afstanden af en jagen door heel Nederland op insecten. Ouwehand vindt het schrijnend: “Deze koelbloedige moordenaars profiteren van onze architectuur en infrastructuur. In feite ondersteunt de Nederlandse staat hiermee insectengenocide. Een zwaluw vangt gemiddeld vijftigduizend insecten per week! Er vindt een Darfur boven onze daken en weilanden plaats.” Marianne Thieme, medeparlementariër en lijsttrekker van de Partij van de Dieren, is kort in haar reactie: “Ik heb het dossier nog niet ingezien. Gierzwaluwen zijn op zich enige beestjes. De aantijgingen zijn wat mij betreft nergens voor nodig. We gaan zeker even om tafel zitten met Esther.”

‘Zwaluwgate’ verdeelt ook de Kamer. De SP stelt solidair te zijn met de Nederlandse insectenbevolking. De VVD heeft nog geen eenduidig standpunt ingenomen. De liberale vleugel trekt de mare liberum, de vrije zee als beschreven door Hugo Grotius, met graagte door naar het luchtruim. Maar de rechterkant van de partij noemt deze opstelling te soft en vreest voor verlies aan stemmen. Hero Brinkman, Kamerlid voor de PVV, kiest duidelijk stelling en zegt dat hij ‘het liefst vandaag nog al die rotvogels terug naar Afrika zou schoppen.’ De christelijke partijen, normaliter vrij eenduidig in dit soort kwesties, lijken de zijde van de zwaluwen te gaan kiezen. Bas van der Vlies, fractievoorzitter van de SGP: “Zwaluwen zijn sinds de zondeval nu eenmaal insectenjagers. De mens moet daar niet aan willen tornen. Later, in een betere wereld, zullen zwaluwen en vlinders samen rondfladderen. Maar tot die tijd leven wij in zonde en dat zal zo blijven tot het de Heere behaagt ons hieruit te verlossen.”

Met een eventueel spoeddebat in het vooruitzicht, ligt het lot van de gierzwaluw voor een groot deel in de handen van de PvdA, die de peilingen afwacht. Eddy Terstall dreigt de partij te verlaten als er geen duidelijk pro-gierzwaluw standpunt naar voren wordt gebracht. Maar het is niet uitgesloten dat de beschermde status van de vogels wordt opgeheven, en dat de vogel doelwit zal worden van de in aantal toenemende stadsjagers. De peiling van Maurice de Hond van gisteravond liegt er in dat opzicht niet om: 75,2 procent van de Nederlanders is voor het openen van de jacht.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

wat een gezeik.dit is de natuur weer een of andere geleerde die weer ergens over wil zeiken.get a life moeten wij zoveel belasting betalen om de kamer over een vogeltje te zeiken.als er maar iets te zeiken valt.lang leven nederland

Reageer
gravatar

Nee, Jim, nu ben je toch abuis. Het mag waar zijn, dat het bijkomend probleem met de zwaluwen hun stofwisseling betreft, het gaat daarbij echter beslist NIET om urine. Zwaluwen zijn nml. vogels. Het afscheiden van urine, apart van faecaliën, doet dat soort dieren nu eenmaal niet. Het is echter ontegenzeggelijk een probleem, dat de zwaluwen, nadat zij een flink aantal insecten hebben verobrberd, hun uitwerpselen zomaar, ongecontroleerd over het land uitstorten. Je reinste milieubelastend gedrag! Goed, dat je dat nu eens aan de kaak stelt, Jim!

Reageer
gravatar

@ jim. Nou ik vind het een heel belangrijk onderwerp, hoor. Het voorstel van Esther Ouwehand is dan wel van vorige zomer, maar nog steeds actueel. Op dit moment zwieren de zwevende moordenaars niet boven mijn hoofd, want die schijtluizen zijn bang voor een spatje regen, maar zodra het zonnetje zijn gezicht weer vertoont, zwalken de zwaluwen weer door het zwerk.

En die gierzwaluwen hebben hun naam wel verdiend. Gieren zijn het, aasgieren!

Reageer