‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’

Metgod analyseert de laatste EK-kanshebbers

Nog vier landen strijden om de felbegeerde Europese titel en dat gaat ook aan Edward Metgod niet voorbij. Vanuit de bijkeuken in de nieuwe Weense residentie van Red Bull Salzburg-hulpcoach Luc Nijholt volgt de kersverse Stormvogels/Telstaroefenmeester alle wedstrijden voor De Speld en voorziet ze van commentaar. Voor iedereen die nog twijfelt wie Europees Kampioen zal worden: Metgod schept helderheid in de voetbalchaos. ”De mathematici onder ons weten dat ieder 25 procent kans heeft op de titel, maar de sportliefhebbers weten dat de een altijd meer kans heeft dan de ander.”

Duitsland: “Als geen ander weet Duitsland dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. Die was goed en ze kunnen natuurlijk heel sterk op mentaliteit spelen, zonder het mooi te doen. Daarnaast hebben ze twee doelgerichte Polen, de blik van Ballack en de steun van Sylvie van der Vaart. Sexy Silvie maakt iedere dag video’s om Oranje en die Mannschaft te steunen Als zo’n vrouw dat voor mij had gedaan, had ik wel meer ballen voor Sparta en Haarlem gestopt. Keeper Lehmann daarentegen is de zwakke schakel, maar wat wil je met die zwabberende EK-bal die maar niet wil dalen.”

Turkije: “Turkije is twee keer opgestaan uit de dood. Als ze dat nog twee keer doen zijn ze kampioen. De Turken presteren uitstekend in blessuretijd, als ze ook dit keer veel overtredingen maken, hebben ze extra tijd voor de volgende miraculeuze ontsnapping; een derde Houdini-act.”

Rusland: “De Russen zijn groot dankzij het tactisch vernuft van Goes Hiddink. Maar ze hebben ook een fantastisch legioen dat het team zal steunen. De Russen zijn allemaal in topvorm en kunnen goed samenwerken, de bal gaat voortdurend van ‘pits, pats, pots’. Ze hebben Nederland, ondanks de sterke familiale band in het Oranjekamp, kunnen breken. En Van der Sar, de man in vorm, tovenaar in het doel met magneten in zijn handschoen, drie maal gepasseerd. Dan kan je Lehmann natuurlijk ook wel hebben.”

De Vierde partij: Over de Spanjaarden wil Metgod verder weinig kwijt wegens zijn diepgewortelde bezwaren tegen het stierenvechten. Hij ziet ze het liefst zo snel mogelijk uit het toernooi. Tot slot wel hij wel stellen dat voor iedereen alles nog mogelijk is. “We moeten alle opties openhouden voor de mogelijke winnaar, een wedstrijd duurt 90 minuten.” Aldus de oefenmeester die nog steeds van mening is dat de bal rond is, ‘raar kan rollen’ en dat goede voeding en genoeg rust essentieel zijn voor bijzondere prestaties. ‘Als de 1-0 niet valt’ is het volgens Metgod vaak ‘een hele andere wedstrijd’ in dit toernooi waarin ‘iedereen optimaal zal willen presteren’. “Daar staat tegenover dat niemand meer op scherp staat nu alle kaarten worden kwijtgescholden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, die Edward opent je de ogen… wat een meesterlijke analyse. Dat zie ik Van Halst nog niet doen met dat stomme schermpje van hem. Vroeger hadden analysten geen schermpjes, slechts scherpe tongen.

Ik ben het helemaal eens met zijn analyse van Spanje; die zijn volstrekt verwaarloosbaar. Die gaan toch weer choken als het erop aankomt, net als altijd. Die Torres raakt trouwens al helemaal geen pepernoot.

Nee, dan Ballack! Dat is pas een winnaar. Geef die jongen een finale en hij staat er. Let maar op.

Reageer