Nederlands elftal vecht voor laatste kans

Wedstrijden tegen Italië en Frankrijk beloven weinig goeds

Het Nederlands elftal was aan het begin van dit EK nog vol goede moed. Inmiddels zijn de gezichten in het oranjekamp echter betrokken. De titelkansen lijken verkeken, en pessimisme viert hoogtij. Bondscoach Van Basten probeert geforceerd de moed erin te houden. Een échec lijkt echter onvermijdelijk.

Marco van Basten zegt zijn ogen niet te sluiten voor de werkelijkheid. “Het gaat heel, heel moeilijk worden” zegt de bondscoach. “Maar het is nog niet voorbij. We moeten er alles aan doen om alsnog verder te komen in het toernooi.” De Nederlandse voetbalpers is echter pessimistisch. “Als je de eerste twee wedstrijden wint, kun je het daarna meestal wel vergeten” verzucht VI-hoofdredacteur Johan Derksen. “We hebben dat bijvoorbeeld gezien bij Polen in 1964 en bij Argentinië in 1942.” Volgens Derksen zijn Nederlands kansen gereduceerd tot ‘bijna nul’. Ook de sportredactie van de Volkskrant gooit het bijltje erbij neer. Vooruitlopend op een uitschakeling, hebben zij sterverslaggever Paul Onkenhout teruggehaald uit Zwitserland.

Sneijder scoorde zowel tegen Italië als tegen Frankrijk. Een persoonlijke fout, zo geeft hij grif toe. “De bal gaat erin. En dan weet je dus dat je je eigen glazen in hebt gegooid. Stom. Had niet gehoeven.” De gelouterde voetbalprof heeft geen goed gevoel over de rest van het toernooi. “De sfeer zit er gewoon niet in. Veel gescheld op elkaar, geen teamgeest.” Ook Robben, die de 3-1 tegen Frankrijk aan liet tekenen op het scorebord, ziet het somber in. “Ik weet niet waar het aan ligt. Het gevoel is er gewoon niet helemaal. Ik hoop dat de supporters, die hadden gehoopt op spektakel en succes, niet al te boos zijn”.

Verschillende buurtcafés hebben de oranje versiering al van de gevel gehaald, vooruitlopend op een ‘vrijwel zekere’ uitschakeling. Een scherpe daling in de kijkcijfers wordt verwacht en Albert Heijn raakt zijn zogeheten ‘welpies’ aan de straatstenen niet meer kwijt. Nederlandse supporters die honderden euro’s hebben betaald voor een toegangskaartje voor de kwart- of halve finales, bieden deze nu massaal aan op internet. Ze keren Zwitserland de rug toe en gaan teleurgesteld terug naar Nederland. Doelman Van der Sar probeert het positief in te zien: “Ach ja, over twee jaar weer een kans.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aanvankelijk wilde ik het hier niet bekend maken. Echter, direct na de uitschakeling door Rusland had ik het al door: dit was een meesterzet van San Marco!
Aangezien de drromfinale Nederland – Portugal niet meer haalbaar was, aangezien Scolari met Portugal zich slim liet liet uitschakelen door Duitsland. Van Basten had dat door! Bovendien wist hij, dat Italië op revanche aasde voor de afgang in de groepswedstrijd. Door van Rusland te verliezen ontliep Oranje een afstraffing in de ½-finale, waardoor de groepswedstrijd als herinnering onbezoedeld bleef.
Uiteindelijk zijn Spanje, Duitsland en Rusland dus de grote verliezers van het toernooi, daar zij zich hebben laten gebruiken voor het grotere doel van de échte winnaars, Scolari (Portugal) en van Basten (Oranje). Eerherstel voor de sympatieke Braziliaan en Utrechter zou zeker gepast zijn!

Reageer