Kritiek op passieve houding Ariel Sharon

Comateuze toestand zaait tweespalt in Israëlische politiek

Effie Eitam van de Israëlische Nationaal-Religieuze partij Mafdal heeft opgeroepen tot een meer proactieve houding van voormalig premier Ariel Sharon. Hij deed dit in een toespraak bij de jaarlijkse picknick van zijn partij aan het meer van Galilea.

“Het wordt tijd dat Sharon een einde maakt aan zijn voortdurende apathie,” zo oreert de conservatieve politicus vurig, voor een even enthousiast publiek. “Momenteel speelt hij slechts de voorstanders van een verdrag met de Palestijnen in de kaart, terwijl ware zionisten zoals wij er bekaaid afkomen.” Shlomo Steinbach, een zelfbenoemd ex-aanhanger van de voormalig generaal knikt instemmend. “Voor mij heeft ie afgedaan. In zijn vroege jaren was Ariel een echte havik die door het vuur ging voor het Joodse volk, momenteel echter blijft het akelig stil. Het is een gotspe.”

Bij de Meretz-Yachad, de sociaal-democratische partij die vooral bij jongeren erg in trek is, wordt de bedlegerigheid van de 80-jarige Sharon juist als positief ervaren. Knesset-lid Avshalom Vilan, gehuld in een Ariel Sharon is still alive! t-shirt, heeft louter lovende woorden: “Het is fantastisch om te zien hoe iemand, die wereldwijd te boek stond als agressor, op latere leeftijd alsnog het pacifisme vol overgave heeft omarmd. Daar past mij niets anders dan diep respect.”

Dat Sharon in een levensbedreigend coma ligt doet voor de aanhangers van Mafdal weinig af aan zijn verraad. Shlomo Steinbach: “Door zijn ogen gesloten te houden voor de misstanden in Israël geeft hij, bedoeld of onbedoeld, toch een soort signaal af van onverschilligheid. En dat kunnen we niet gebruiken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *