Metgod kijkt EK door professionele bril

Stormvogels/Telstarcoach: Oranje in ‘lastige poule’

Het Europees Kampioenschap voetbal is begonnen en De Speld is erbij. Vanuit de bijkeuken in de nieuwe Weense residentie van Red Bull Salzburg-hulpcoach Luc Nijholt volgt de kersverse Stormvogels/Telstaroefenmeester Edward Metgod alle wedstrijden voor De Speld en voorziet ze van commentaar. In de aanloop van de openingswedstrijd geeft hij vast wat praktische tips: “In de poulefase moet je zien bij de eerste twee te eindigen, dan garandeer ik je dat je bij de beste acht zit en heb je 12,5 procent kans op de titel.”

De oud-keeper van Sparta en Haarlem wil vooral benadrukken dat penalty’s ‘er wel degelijk toe doen’: “Een penalty is een laffe manier om een doelpunt te maken, zei Pele ooit. Dat is misschien waar, maar typisch geblaat van vergane glorie. In een toernooi als dit moet je professioneel genoeg zijn om je eergevoel opzij te zetten en er niet voor terugschikken een penalty te maken.”

“Maar elk detail is belangrijk” aldus de eenmalig international (Nederland-Frankrijk; 1982): “Goed eten en genoeg slapen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Naast een intensieve training is rusten en goede voeding essentieel.” Metgod, die van mening is dat Nederland in ‘een lastige poule’ zit, wil er verder op wijzen dat de bal rond is, maar ‘we alles zelf in de hand hebben’. Verder wijst hij erop dat de aanval de beste verdediging is, en dat je om te scoren toch echt eerst moet schieten.

De oefenmeester uit Velsen heeft bij de Nijholtjes thuis een pouletje lopen. Opvallend detail, en hoopgevend voor de thuisblijvers in IJmuiden, is dat Metgod ‘onafhankelijk van Der Luc’ met exact dezelfde voorspelling als de droomcoach van seizoen 2007-2008 op de proppen kwam. Beiden zien in Duitsland de nieuwe kampioen, Torres maakt de meeste doelpunten en de regerend Europees Kampioen haalt opvallend genoeg niet de tweede ronde. Met dit pouletje scoren de heren 1.7 tegen 1 op Unibet, vijf procent van de verwachte winst gaat naat het nieuwe supportershome van de witte leeuwen van Telstar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *