Staphorst consistent in Zondagsrust

Ook bevrijder in '45 op zondag tegengehouden

De zondagsrust van de christelijke gemeente Staphorst is de laatste honderd jaar consistent gehandhaafd. Zondag 4 mei jongstleden werd de dodenherdenking tactisch verplaatst om de zondagsrust te bewaren. Historisch onderzoek naar aanleiding van de ophef rondom deze laatste herdenking wijst uit dat zelfs de Canadese bevrijders niet toegelaten werden op een zondag in 1945.Onlangs ontstond ophef rond de verplaatsing van de dodenherdenking van zondag 4 mei naar zaterdag 3 mei. De gemeente Staphorst vreesde dat twee minuten stilte niet in de zondagsrust van de christelijke gemeente zou passen. Historisch onderzoek naar de zondagsrust wijst uit dat in 1945 het 17th batallion van de Canadian Mounties een vergelijkbare tegenslag moest ervaren aan de gemeentegrenzen bij hun opmars westwaarts.

Een tactische manoeuvre die in tijgersluipgang de Veluwe moest bevrijden werd in ’45 abrupt onderbroken door woeste Staphorsters met hooivorken. Voormalig officier Bill Winsley van het 17de : “‘Wij dachten eenmaal de IJssel over te zijn gestoken geen lastige tegenstand meer te ontmoeten. Vergeleken met de 26e pantserdivisie die wij een week eerder wegvaagden bij de Rijn hadden wij het idee wat verzet betreft al in Berlijn zelf terecht te zijn gekomen. De Staphorsters hielden vast aan hun zondag als de jerry’s aan Hitlers verjaardag. Nou heb ik respect voor de dag des heren, maar een tijgersluipgang?”

Vooralsnog gaat men er vanuit dat dodenherdenking de komende jaren geen ophef meer zal veroorzaken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Misschien moet je eerst de rest van de site eens lezen voordat je dat soort dingen roept… Het is allemaal heel erg serieus bedoelt natuurlijk…

By the way, die Canadezen moesten daar maar begrip voor hebben hoor! Beetje geduld, konden ze meteen geweren goed poetsen. Of een omweggetje, ook geen punt… Woeste boeren zijn natuurlijk wel erg gevaarlijk voor zo’n klein divisietje.

Reageer