China introduceert controversiële nieuwe sporten

Smoghappen en quicksow nieuw in ‘08

Geplaagd door recente tegenslagen lanceerde het Olympisch Comité onlangs een serie nieuwe demonstratiesporten, die de aankomende Olympische Spelen in Beijing een nieuw en fris karakter moeten geven.

“Wij willen blijven vernieuwen”, sprak coördinator Li Wang, het brein achter de nieuwe ideeën. Een van de nieuwe onderdelen is het zogeheten smoghappen, dat zowel in sprint- als lange afstandsvorm zal plaatsvinden. “Deelnemers worden op de proef gesteld door te kijken welke concentratie luchtvervuiling ze aankunnen, zonder onder de tijdslimiet te vallen. Ook voor het publiek is het aantrekkelijk: de strijd van de atleet tegen de elementen spreekt erg tot de verbeelding.”

Het onderdeel krachtknuppelen kon op minder bijval rekenen. Wang ziet echter niets in de geuite kritiek. “We gebruiken heus geen echte demonstranten, het zijn slechts verklede acteurs. Voor deze sport is teamwerk en coördinatie vereist, allemaal elementen die volgens ons goed bij de Olympische gedachte passen.”

Ook de atleten van de toekomst worden niet vergeten. Bij het onderdeel quicksow, slechts toegankelijk voor atleten onder de 15 jaar, is het doel in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk designerjeans te vervaardigen. Geruchten doen de ronde dat het gastland met name op dit onderdeel hoopt te scoren. Daarom is de afgelopen jaren geïnvesteerd in een excellente jeugdopleiding.

Wang heeft het volste vertrouwen in de aankomende Spelen. “Wij denken hiermee een nieuwe weg in te slaan. Een trotse weg, één die het volk van China eer aandoet. Een weg die de dageraad rood zal doen kleuren in de glorie van ons volk, onze leiders en onze toekomst.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zijn het wel acteurs bij het krachtknuppelen? Ik heb me laten vertellen dat het dissidenten zijn die in ruil voor strafvermindering graag meewerken aan de nieuwe demonstratiesporten.
Verder had ik van De Speld op zijn minst wel een vermelding verwacht van het ‘Melaminedrinken’ als nieuwe Chinese demonstratiesport. Toegegeven, het deelnemertal liep na de trainingen telkenmale enorm terug, maar de echte topsporters bleven stug doorgaan.

Reageer