The Bucket List ‘geschikt voor het hele kabinet’

‘Kankerkomedie’ groot succes bij ministers

Wat begon als een bescheiden promotiestunt van Warner Brothers eindigde in een regelrecht succes voor het Jack Nicholson/Morgan Freeman-vehikel The Bucket List. In het hele land verspreidde de distributeur posters met de pakkende slogan ‘leuke film, geschikt voor het hele gezin’. In Den Haag werd de slogan echter ludiek veranderd in ‘leuke film, geschikt voor het hele kabinet’. Dat de film zo goed aansloeg bij de doelgroep had niemand verwacht. Bij de voorpremière stond gisteren het voltallige kabinet op de stoep van Pathé Buitenhof voor de ‘kabinetsvriendelijke’ buddymovie.

De film handelt over twee op sterven liggende ouden van dagen die in hun laatste levensmaanden besluiten al hun onvervulde wensen te vervullen. Een aspect dat premier Balkenende meteen aansprak, zo liet hij weten in een nagesprek van afgevaardigden van het kabinet met pers en ‘de mensen in het land’. Balkenende: “Oudere mensen zijn er genoeg en het worden er steeds meer. Maar zoals The Bucket List aantoont is er reden genoeg om lekker de handen uit de mouwen te steken en aan het werk te gaan. Toch? Maar ook de christelijke moraal, de hoopvolle boodschap van verzoening en vriendschap maken dit dé film voor Nederland in 2008. Vooral het moment dat een rokende Freeman te horen krijgt dat hij kanker heeft en symbolisch zijn sigaret laat vallen. Fantastisch.”

Staatsecretaris Huizinga-Heringa (CU) was meer dan te spreken over de rolverdeling tussen de twee hollywoodvedettes. Freeman speelt een gelovige familyman en Nicholson een ongebonden materialist. Rouvoet: “Het mag duidelijk zijn wie er het laatst lacht. Morgan Freeman, met een bescheiden aantal van drie kinderen, weet wat liefde is van God en gezin. Nicholson eindigt moederziel alleen, zo gaat dat. Het wordt prachtig tegen elkaar uitgespeeld. Wanneer Freeman met kinderen en kleinkinderen aan tafel zit zien we in een volgend shot Nicholson eenzaam huilen in de aanwezigheid van twee vrouwen van lichte zeden.

Minister Bos vult aan: “Dat Jack Nicholson als miljardair eigenlijk ongelukkig is, dat is prachtig. Een definitieve afrekening met de graaicultuur. Wie nog twijfelde, weet na het zien van The Bucket List zeker dat genoeg ook écht genoeg is.” Ook het motto van de film: ‘you’re not everyone, but everyone is everyone’ was voor het hele kabinet aansprekend. “Samen werken, samen leven, zouden wij zeggen,” aldus een zichtbaar opgetogen Bos.

Ronald Plasterk keek vooral naar de culturele vernieuwing die de film aan de dag legt. Plasterk: “Een komedie over kanker, zeg maar kankerkomedie, is nieuw voor mij. Het is die creativiteit die we in Nederland nog missen. Er wordt zeer effectief gezocht naar de grenzen van het genre.” Minister Vogelaar vond de film vooral ‘kabinetproof’ vanwege het woonmilieu van de protagonisten. Vogelaar: “Oprijlaan, gazon, goed onderhouden gevels, ruime keukens. Deze prachtige Amerikaanse buitenwijken moeten we niet zien als utopisch. Dit is waar het naar toe kan met onze probleemwijken als we een beetje samenwerken.” Het volgende kabinetsvriendelijke filmuitje staat gepland op 2 juli met het, vooral in christelijke kringen langverwachte, tweede deel van The Chronicles of Narnia.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *