Noodlijdend Ajax krijgt hulp uit onverwachte hoek

Nijholt: “zoiets doe je niet alleen”

Het vernietigende rapport Op weg naar winst, waarin praktisch alle facetten van de Ajax-organisatie met de grond gelijk worden gemaakt, leek een grote schaduw over Amsterdam te werpen. Maar niets is minder waar. Na de deal met Lesotho en de komst van Johan Cruijff en Marco van Basten, komt er hulp uit onverwachte hoek. Stormvogels/Telstarcoach Luc Nijholt, die eerder zei tot het einde van het seizoen in Velsen aan te blijven, heeft aangekondigd met zijn strikte principes te breken. Nijholt: “Ajax zit zo diep in de put, daar krijg je ze met de hulp van één of twee vedettes niet uit. Ook Johan weet dat je met zijn drieën een stuk sterker staat.”

 Nijholt, die Stormvogels/Telstar onlangs op miraculeuze wijze naar de dertiende plaats van de Jupiler League katapulteerde, laat de Velsense Vogels niet zomaar in de steek. Nijholt: “Ze zijn ‘on the roll’ zoals dat zo mooi heet. Mij hebben ze echt niet meer nodig om in dat gewilde linkerrijtje te komen. Als je ziet dat je elders harder nodig bent, dan spring je te hulp als goede burger. Zo deed ik dat als voetballer ook bij mijn transfer van FC Motherwell naar Swindon Town.”

Voetbalanalist Youri Mulder ziet potentie in de samenwerking van Nijholt met Cruijff en Van Basten: “Het zijn allemaal mannen met grote ideeën, gewaagde uitspraken en een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast hebben ze allen een verleden als profvoetballer én coach. Dat is wat Ajax nodig heeft, mannen uit het veld. Met Johan was er de vader, met Marco de zoon, laten we Luc zien als de heilige geest.”

Bij Stormvogels/Telstar is men wat minder enthousiast over het vertrek van de topcoach. Directeur Pieter de Waard van Stormvogels/Telstar: “Hij zou aan het einde van het seizoen bij ons vertrekken omdat wij het organisatorisch en budgettair niet op een rijtje hebben. Ook een mogelijk avontuur bij Oranje zou een reden kunnen zijn. Maar nu gaat hij elders de troep opruimen terwijl wij nog genoeg hebben liggen. Dat lijkt me niet fair.”

Wat Nijholts functie bij Ajax precies zal zijn is nog niet helemaal duidelijk. Nijholt: “Ik heb mezelf aangeboden voor een symbolisch bedrag. Ik zie het als een burgerplicht en ik verwacht dan ook snel een telefoontje van Johan om het een en ander te bespreken. Maar aangezien Johan zegt dat hij zich vooral met de ‘technische organisatie’ gaat bezighouden, kan ik zelf misschien wat meer op het sportaspect focussen. Ik heb een samenwerking met Van Basten altijd al als een vruchtbaar idee gezien.” Nijholt zegt al een plan te hebben om de problemen bij Ajax te verhelpen. “Maar daar ga ik niets over vertellen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *