Bellamybuurt voert 9e van Beethoven uit

Schilderswijk werkt aan Wagners Ring

Bewoners van de Bellamybuurt in Amsterdam hebben dit weekend gezamenlijk de 9e symfonie van Ludwig von Beethoven uitgevoerd.

Het concert was een initiatief van de Stichting BellamyBuurt Belangen (BBB) om de samenhang in de oude volksbuurt te vergroten. “Vooral het vierde deel met het prachtige koorthema ‘Alle menschen werden Brüder’ maakt deze symfonie tot een prachtig symbool voor onze multiculturele wijk”, aldus Leo Reniers van BBB.

Het 85-koppig orkest werd geleid door Steven Groot, eigenaar van café Marktzicht. “Voor de meeste deelnemers is dit hun eerste aanraking met de muziek van Beethoven, sommigen hebben nog nooit een instrument aangeraakt”, aldus Groot.

Een van de deelnemers was Ria Stronks, werkzaam op de Ten Katemarkt, die in 5 weken tijd altviool moest leren spelen. “Je hebt het op zich snel onder de knie, zo’n symfonie, maar die triolen uit het derde deel blijven lastig”, sprak een gespannen Stronks vlak voor de uitvoering. Het concert duurde iets meer dan 70 minuten, waarmee het tot een van de langzamere versies gerekend kan worden.

Volgens critici was dat vooral te wijten aan het zeer trage Adagio. “Maar het slotdeel maakte alles weer goed, dankzij die bloedmooie sopraan”, aldus een enthousiaste luisteraar. Het succes van dit evenement is niet onopgemerkt gebleven. De Schilderswijk in Den Haag heeft aangekondigd volgend jaar Wagners Ring des Nibelungen te willen uitvoeren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb jaren in de Bellamybuurt gewoond we wonen nu in Spanje, maar ik kan mij voorstellen dat mijn exbuurtgenoten van dit concert genoten hebben.
Vooral voor -Ria Stronks, werkzaam op de Ten Katemarkt – en die in 5 weken tijd altviool moest leren spelen zal het een vreugde volle dag geweest zijn, de werkzaamheden op de Ten Katemarkt zal haar nu welligt lichter vallen.
Prachtig verhaal welke ik met veel plezier gelezen heb Amsterdamse humor ten top.
Hg. Leo

Reageer