Michael Boogerd op koers voor gele trui ’96

Dopingoorlog brengt 'Bogey' naar tête de la cours van '96

Michael Boogerd werpt zich langzaam op als grootste kanshebber voor het geel in de Tour de France van 1996. Nu steeds meer concurrenten uit de race vallen, lijkt de kans steeds reëler dat de strijdlustige Hagenees alsnog met de hoogste eer van de 11 jaar geleden verreden race kan strijken.

Boogerd, die in ’96 de zesde etappe naar Aix-Les Bains won (zie foto), eindigde in het provisorische klassement van het evenement als eenendertigste. Nu echter steeds meer renners uit dat jaar hebben toegegeven doping te hebben gebruikt en ‘winnaar’ Bjarne Riis zijn gele trui al heeft ingeleverd, wordt de race steeds spannender. Op dit moment rijdt Abraham Olano, in 1996 nog negende op 11 minuten van de winnaar, virtueel in het geel, maar ook op hem zijn verdenkingen van dopinggebruik gevallen.

Boogerd geeft vanaf zijn hotelkamer in Gent te kennen zeer tevreden te zijn over het koersverloop. “Je weet dan toch waar je al die tijd keihard voor getraind hebt. Na de finish op de Champs Elysees was het duidelijk dat de koers nog volledig open lag.”

De definitieve vaststelling van het eindklassement van het sportevenement wordt door wielerbond UCI geschat op 2012, wanneer het laatste hoger beroep voor de arbitragecommissie heeft gediend. De winnaars van de Tours van 1992 tot 2002 kunnen dan hopelijk tevens bekend gemaakt worden.

Woordvoerder Enrico Carpani van de UCI: “We zijn er zeker van dat de beste sportman zal winnen. De Tour de France van 1996 was een fantastisch sportief evenement, en ik ben er zeker van dat de uiteindelijke winnaar deze titel volledig zal verdienen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik denk dat Boogerd helemaal geen doping heeft gebruikt. Hij bekent alleen maa om weer met de grote jongens mee te kunnen doen maar was zoals gebruikelijk weer trager dan de rest

Reageer
gravatar

Het bekennen van Boogerd loopt parallel met zijn prestaties. Altijd midden in het peleton eindi8gen en nooit als eerste. Op een uitzondering na want zijn dopingsponsor wilde ook wel een klein succesje zien bij een ronde rondom de kerk.

Reageer
gravatar

Ach ze komen op deze manier weer in de krant en zelfs op de voorpagina’s.
Alle auto’s worden terug geroepen zo iets dergelijks… alle renners roepen zich terug… maar het is al lang te laaaaat!
De suporterschare zal ziener ogen slinken
het publiek trapt er niet meer in… Mart Smeets het grootste voor-de-gek-houd-slachtoffer… we zien hem nog al die jaren voor lul staan en dat draait niemand meer terug. Wat hebben ze te vroeg gejaagd gejuigd al die komedianten. Het blijft slikken of stikken.

Reageer
gravatar

Heer Hietbrienk
Om dat te kunnen beoordelen bvent u natuurlijk de juiste persoon. U staat al jaren voor jan met de korte lul

gravatar

Nou, juist wel. Boogerd gaf toe dat hij doping gebruikte, maar dan wel in de periode 1997-2007.
De tour van 1996 moet hij dan weer clean gereden hebben! Hij zal toch niet nog een keer de waarheid verzwegen hebben? Toch?

Reageer
gravatar

Jazeker wel, uit betrouwbare bron blijkt namelijk dat Boogerd pas sinds 1997 aan de dope zat. De Tour van ’96 kan hij dus met gemak gewonnnen hebben!

gravatar

En zo zal blijken dat Zoetemelk niet steeds tweede is geworden in zijn tourdeelnames, maar rond 2015 Lance Armstrong zal zijn voorbijgestreefd als meest winnende wielrenner van de Tour de France.

Reageer
gravatar

Als het wroeten in de medicinale geschiedenis der Grande Boucle verder gaat, ben ik benieuwd wie er uit gaat komen als winnaar van de éditie 1974. Zou Eddie Merckx ooit nog ontmaskerd worden en voor het leven geschorst?

Reageer