Duitsland doet bod op Koninkrijk der Nederlanden

Economische fusie van nationaal belang

De Raad van Bestuur van Duitsland heeft woensdagochtend bij monde van CFO Peer Steinbrück een bod van 531 miljard euro gedaan op het Koninkrijk der Nederlanden en al haar overzeese gebiedsdelen. Steinbrück deed het bod telefonisch, vanuit zijn vakantieverblijf in Oostenrijk.
Het is niet voor het eerst dat het Duitse Rijk interesse toont voor haar buren. Halverwege de vorige eeuw deed de Duitse overheid al verschillende pogingen Luxemburg, België en delen van Frankrijk aan haar portfolio toe te voegen. Ook verschillende Oost-Europese landen werden het slachtoffer van de agressieve Duitse overnamestrategie. Aan de expansiedrift kwam abrupt een einde toen Amerikaanse durfkapitalisten het land overnamen en opbraken. De winstgevende delen bleven onder Amerikaans bewind, terwijl de divisies die niet tot de core activities behoorden verkocht werden aan de Unie van Sovjet Staten. Anno 2007 lijkt CEO Merkel de oude ambities van het concern weer uit het afgestoft te hebben.

Het hoofdkwartier van de Nederlandse Staat in Den Haag
Het is nog onduidelijk wat de Duitse gigant met het kleine familiebedrijf van plan is. Wel liet Steinbrück doorschemeren dat er ontslagen gaan vallen. “Er is niet voor iedereen plaats in de nieuwe Duitse onderneming” aldus Steinbrück. Vermoedelijk verdwijnen er de komende vijf jaar zo’n 600.000 Nederlandse werknemers. “Mochten er gedwongen ontslagen vallen, dan ligt er een gedegen sociaal plan voor hen klaar” verzekert Steinbrück. Daarbij doelt hij waarschijnlijk op de nieuwe arbeidsplaatsen die op dit moment in buurland en dochteronderneming Polen worden gecreëerd.

De familie van Oranje-Nassau, sinds 1815 eigenaar van het Koninkrijk, heeft welwillend op het voorstel gereageerd. “Wij zullen er alles aan doen om de overgang zo soepel te laten verlopen. Wij rekenen op de steun van onze bevolking om de genoemde reorganisatie zo efficiënt en pijnloos mogelijk uit te voeren” aldus een woordvoerder. Ook vanuit de Ondernemingsraad is enthousiast gereageerd op de plannen. “Dit land kan zoveel beter” aldus voorzitter W. Bos. OR-lid Wilders pleit ervoor bij eventuele ontslagrondes het last-in-first-out principe toe te passen.

De Raad van Bestuur laat weten niet gelukkig te zijn met de overname. Zij probeerde al eerder een overname te voorkomen door de verkoop het verliesgevende Suriname aan de Latijns-Amerikaanse gigant Brazilië. Deze zaak ligt nu voor de ondernemingskamer.
Internationaal is voorzichtig gereageerd op de Duitse overnamepoging. Scheidend CEO Tony Blair van Groot Britannië sprak na overleg met Merkel het vertrouwen uit dat met de overname van het Koninkrijk der Nederlanden de Duitse honger gestild zou zijn. In Frankrijk is enige onrust ontstaan naar aanleiding van de overname. Delen van het noodlijdende bedrijf zouden reeds door Duitse diplomaten benaderd zijn en zich als dochteronderneming bij het Groot Duitse Concern willen aansluiten.

Oostenrijk heeft aangegeven op korte termijn naar een fusie te streven. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om een vriendschappelijke fusie. Het concern kent zijn hoofdkantoor in Berlijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *