Definitief: twaalf in een dozijn

Andere aantallen resoluut van tafel geveegd

Er gaan twaalf eenheden in een dozijn. Geruchten over dertien in een dozijn kunnen daarmee van tafel. Geruchten over andere getallen ook. Een dozijn is twaalf. En andersom.

Hoewel hij normaal gesproken liever op de achtergrond blijft, ontkomt Leo Verweij, medewerker van het Centraal Bureau voor Statistiek, er dit keer niet aan om zijn zware stem te laten bulderen: “Een dozijn? Dat is twaalf. Ongeacht wat andere mensen daarover zeggen.”

De controverse rondom het dozijn bereikte vorig weekend een hoogtepunt toen Ajax-trainer Frank de Boer het elftal van tegenstander Heracles Almelo bestempelde als ‘dertien in een dozijn’. Tegen het zere been van getallenkenner Verweij: “Dat moet twaalf zijn, niet dertien. En dat hij het over een elftal zegt maakt echt niet dat het opeens gemiddeld twaalf is. Het was gewoon een foute uitspraak, punt. Maar het gros van de mensen, 144, neemt dat klakkeloos aan van zo’n man.”

Suggesties dat zestien misschien een dozijn zou kunnen zijn, of dat er in een dozijn min tachtig zouden kunnen gaan, wuift Verweij resoluut van de hand: “Fout, het is twaalf. Een dozijn is twaalf.”

Gelukkig is er wel een makkelijk ezelsbruggetje voor het onthouden van dozijnen. Verweij: “Twaalf”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zeer verrassend, 12 in een dozijn! Voordat dit nieuws echt tot me doordrong, heb ik het artikel wel een half dozijn keer gelezen (zes-en-een-half keer dus).

gravatar

Jezus had een doos vol apostelen. Zou het zo begonnen zijn? Wie is de tel kwijtgeraakt!

Ik denk dat het aantal samenhangt met de GROOTTE van de doos. Bij een hele grote doos kunnen er meer in, in principe.

Reageer
gravatar

Ik heb het sterke vermoeden dat we er niet met een Kamerdebat, noch met een Parlementaire Enquête helemaal uitkomen. Iedereen weet dat het gemiddelde Kamerlid een IQ heeft van ongeveer de helft van diens (m/v) schoenmaat en dat de belangen van betrokkenen volledig bij continuering van het regime liggen, dus bij instandhouding van de status quo. Een treffend voorbeeld van een mislukte P.A. is de bouwfraude die ervoor, tijdens en erna ongehinderd voortwoekerde. Intelligente Kamerleden? Waar…?

gravatar

Onjuist! Iedereen weet dat er 16 (een kwartet aan kwartetten) in een dozijn zitten. Het is alleen weer een absurde “veiligheidsmaatregel” vanuit de overheid welke mensen doet verplichten te rekenen met 12. Volgens artikel 12 lid 2 uit het wetboek “Staatsverantwoord calculeren” is het verplicht een veiligheidsmarge van 4 aan te houden. “Om verdere toename van de staatsschuld te verminderen dient er van ieder dozijn een kwartet gereserveerd te worden” staat daarin vermeld. Vandaar de…

Reageer
gravatar

Goed dat hier eindelijk aandacht aan besteed wordt. Klokkenluiders noemden de teloorgang van de betekenis van het woord ‘dozijn’ al schrijnend, haar omschrijvend als ‘vijf voor dozijn’.

Alle mensen met een vijf voor dozijn kunnen hun cijfer nu mooi ophalen.

Reageer
gravatar

Nu snap ik het helemaal niet meer.

Laatst hoorde ik zo’n voetbaltrainer op tv zeggen dat de 12e man op de tribune zo stil was tijdens de wedstrijd.

Dit betekend in de Arena ongeveer 50.000 mensen, in de Kuip 75.000 en bij FC Dordrecht 3500 mensen.

Reageer
gravatar

Ik moet hier toch ingaan tegen de communis opinio dat er NIET 13 in een dozijn zouden gaan. Dit wordt moeiteloos weerlegd door de populatie van de Tweede Kamer. In onafhankelijk onderzoek door de grote fracties (VVD, D66, PvdA) is aangetoond dat deze subsoort gezamenlijk beschikt over een IQ van 144, dus allen bijeengeteld. Omdat veel Kamerleden lijden aan chronisch absenteïsme is het IQ gemeten van 13 dozijn Kamergerelateerden, inclusief bodes en schoonmakers. Fleurtje Agema scoorde ‘t hoogst.

Reageer
gravatar

Er zijn ook eilandbewoners en timmerlui die beweren dat er 12 duimen in een voet zitten. Wetenschappelijk is dat nog nooit aangetoond.

Reageer
gravatar

Lijkt me ook sterk, wat zal dat raar lopen zeg!
Met twee benen, daaraan 2 voeten en met daaraan weer 24 duimen. Ridicuul.

gravatar

Blij dat dit artikel de dozijnkwestie definitief duidt. Helaas openbaart het tegelijkertijd een nieuwe kwestie: wat is de genoemde klak in de gebezigde term klakkeloos?
Wat zeker is, is dat we het hoedanook zonder die klak moeten doen. Is het een gemis? Ik zal het pas weten als ik weet wat de klak is.

Reageer
gravatar

Zoals iedere beschaafde Nederlander die van de hoed en de rand weet is ‘klak’ afgeleid van het Franse ‘claque’.

Laat u niet verleiden tot andere, zeer speculatieve etymologische verklaringen!

gravatar

Als je goed kijkt, zou je in het dozijn wat hier boven afgebeeld staat, nog best een paar donuts kunnen proppen.
Of met zo’n mooi celofaantje er tussen er nog 12 bij doen.

En laat me al helemaal niet beginnen als je een grotere doos pakt! kan makkelijk meer dan twaalf!

Reageer
gravatar

Ik ben het hier niet mee eens. Ik laat me niet door een of andere dertien in een dozijn medewerker van het CBS vertellen hoeveel er in een dozijn gaat, dat bepaal ik namelijk zelf wel!

Reageer
gravatar

Laten we toch vooral tolerant zijn. in de beleving van de heer Verweij kan het zeker waar zijn dat er 12 in een dozijn gaan maar bij dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

Er worden al zoveel mensen buitengesloten omdat ze zogenaamd een andere mening hebben. Dit gaat echt te ver.

Reageer
gravatar

Ja, ja, dat is nou wel leuk gevonden, maar vergeet niet dat wie kaatst ook de bal moet verwachten en dat een schip op het strand een baken in zee is.

gravatar

We maken het moeilijker dan het is. Als wij willen onthouden hoeveel een dozijn is, denken we gewoon aan het nummer 144. Dat delen we dan door 12 en voilá, de uitkomst is ook 12!

En toevallig is een dozijn ook 12 waard!!!

Geleerden noemen dit ook wel eens het trekken van een wortel.

Reageer