Studio Speld / CNN

D66 grote verliezer midterms

De uitslagen van de midterms zijn bekend. De Democraten nemen het Huis van Afgevaardigden over en de Republikeinen verstevigen hun macht in de Senaat. Grote verliezer is D66.

Rob Jetten wist ondanks een bezoek aan de Taco Mundo de latino’s onvoldoende aan te spreken. D66 kreeg geen enkele stem (!) uit de Latijns-Amerikaanse gemeenschap. “Muy teleurgesteld, chico” treurt de nieuwbakken fractievoorzitter. “Maar het is niet anders. C’est la vie. Zoiets?”

Ook in de Midwest, van oudsher een sociaal-liberaal bolwerk, kozen maar weinigen voor D66. “Mensen in staten als Illinois en Kansas zijn vooral teleurgesteld in de WIV”, legt Amerika-correspondent Wouter Zwart uit. “Ze kijken daar veel porno, dus ze zien de nieuwe inlichtingenwet als een directe bedreiging. Dat heeft D66 onvoldoende beseft.”

Ook in swing state Michigan was het enthousiasme voor D66 ver te zoeken. “Ik heb hier helemaal niemand van die partij gezien,” zegt staalwerker Brad Murray. “Het is alsof ze niet oms ons geven; alsof de toekomst van Michigan ze helemaal niet interesseert.” Murray bracht een proteststem uit op de Vijfsterrenbeweging.

 

Word nu Vage Kennis van de Speld en krijg gratis het nieuwe jaaroverzicht 2018: Een Jaar’!


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat D66 geen zetel heeft veroverd is begrijpelijk als je bedenkt dat wij in de V.S. al gekozen gouverneurs, gekozen burgemeesters en een gekozen staatshoofd hebben. In de staten worden af en toe bindende referenda gehouden, zoals zondag in Florida.

En wij hebben natuurlijk de Democratic Party met de ezel als mascotte van de partij. Die partij lijkt heel veel op D66 behalve de mascotte, want naar ik vernomen heb, is die pas bij D66 vertrokken.

Reageer
gravatar

Ooit leerden wij op school: “Democracy = one man, one vote”. Onzin dus, in de USA geldt een andere telwijze; kiesmannen bepalen daar hoe een State stemt. Kiesmannen zijn in het vrije handelsverkeer gewoon te koop; DJ Trump heeft er in 2015 velen kunnen strikken om op hem te stemmen. Wat dat nou schoof? In swingstates waren ze flink wat duurder dan in conservatieve bolwerken. Quid pro quo?

gravatar

Wie kende toen dr. Van Plassen Sterk niet.
Iedereen wilde mij. Het jaar 66 was een hoogtepunt. Mijn populariteit is nooit meer door iemand geëvenaard.
De tijd stond stil.
Vrijheid vrijheid vrijheid.

gravatar

De Grote Hoer. En dát is vanzelf een compliment.

Ik wil nogmaals mijn dank uitspreken voor haar bijzondere bijdrage aan de verheffing van de mens met haar werkelijk mondiale benadering.