Bron: ABC News

‘Dood Clinton zou funest zijn voor haar kansen’

Charles Groenhuijsen is stellig

Als Hillary Clinton voor de verkiezingen van november zou komen te overlijden, dan kan ze het presidentschap vergeten. Dat denkt Amerika-kenner Charles Groenhuijsen. Volgens hem zou haar dood funest zijn voor haar kansen.

Groenhuijsen is stellig: “Kijk naar de geschiedenis: de Amerikanen hebben nog nooit een dode kandidaat als president gekozen. Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘dit is niet zomaar een verkiezing, alles is anders dit jaar’. Maar onder sommige wetmatigheden kom je niet uit. Dit is Amerika, hè? Als Hillary Clinton overlijdt, wordt ze gewoon geen president. Die stelling durf ik wel aan.”

Tv-presentator Twan Huys vindt het onzin dat ‘iets marginaals als het uitblazen van een laatste adem’ meteen de doodsteek zou zijn voor de campagne: “De Clintons hebben wel grotere drama’s overwonnen”, stelt hij. “Hillary heeft een tomeloze ambitie. Het zou typisch Clinton zijn om dood te gaan en vervolgens blakend van het zelfvertrouwen weer op het politieke toneel te verschijnen.”

Groenhuijsen wijst echter op voorbeelden uit het verleden: “Robert Kennedy was in 1968 hard op weg om de Democratische kandidaat te worden. Maar nadat hij werd doodgeschoten, was het ineens voorbij en ging zijn concurrent Hubert Humphrey er met de nominatie vandoor. Dat overlijden was echt een keerpunt in de campagne. Het laat maar weer zien dat de kiezer dode politici simpelweg niet vertrouwt.”

Clinton doet er dus goed aan om te blijven leven. Maar geldt dat ook voor Trump? Nee, stelt Groenhuijsen: “Trump wordt een stuk sympathieker als hij meters onder de grond ligt. Zijn kansen nemen dan juist toe. Ik denk dat een levende Clinton nog een aardige kluif zou krijgen aan het lijk van Trump.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Watergate affaire was funest voor Richard Nixon.
Als Hillary Clinton zou komen te overlijden is van presidentschap sowieso geen sprake.
Wat een licht zeg, die Groenhuijsen.
Ik neem aan dat dit satire is? Welnu, grappig hoor, ik kan bijna m’n lachen niet houden.

Reageer
gravatar

Even serieus, hier wordt weer eens duidelijk dat de USA het land van de onbeperkte mogelijkheden is. Een oppas-oma en een gepokt en gemazelde struikrover/projectontwikkelaar strijden nu om de macht. Zoiets verwacht je in Nigeria, België, Italië of Colombia, maar niet in de Basis van Het Kapitalisme. Dan heeft de voormalige USSR dat beter geregeld; Poetin en Medvedev wisselen om de vier jaar stuivertje als president en premier, maar de macht; die blijft altijd bij Komrad Vlad.

Reageer
gravatar

Maar als Hillary haar organen moet doneren omdat ze niet geregistreerd is, is de ontvanger dan niet een geschikte kandidaat ? En als er meerdere ontvangers zijn is er zelfs een keuze.

Reageer
gravatar

Charles Groenhuijsen en Twan Huys krijgen weer eens een podium over zaken waar ze niets van weten. De werkelijke deskundige op dit terrein is Lou de Palingboer, maar hem wordt weer nix gevraagd.

Reageer
gravatar

Trump IS toch al dood?!

Ik vond het juist zo interessant om te zien uit welke onderdelen dit monster door dr Frankenstein was samengesteld.

Ben ik genept? Was dit één grote schijnvoorstelling?!

Andere mogelijkheid: computeranimatie!
Ze kunnen zoveel tegenwoordig hè, le-vens-echt!!

Dan kunnen ze zo’n avatar allemaal gekke dingen laten zeggen. Net echt, zo grappig!!

Reageer
gravatar

Die Charles Groenhuijsen kan dan wel een Amerikakenner zijn, hij kijkt bij elke opmerking zo overtuigend intellectueel dat ik hem zelden op zijn woord geloof. Ik vind zijn bijdrage ook in dit debat over de kansen van Clinton uiterst twijfelachtig. Bij mij heeft Charles hooguit postuum een kans op mijn vertrouwen, als ik dat mag meemaken.

Reageer
gravatar

Er is natuurlijk ook een Nederlands precedent: onze Pim Fortuyn! Die was zó immens populair dat zijn opvolger Matt Herben alle moeite moest doen om de populariteit van wijlen zijn overleden baas teniet te doen. Matt, (een ZZP-vrije metselaar) heeft toen voor VVD en Jack de Vries nog de weg vrijgemaakt voor de JSF. Pim zag (bij leven) dit te dure multifunctionele valtuig niet zitten.

gravatar

Bij de dood van Hillary is die lijkenpikker van een Bill Clinton er natuurlijk als de kippen bij om nog voor het lijk koud is de nominatie over te nemen. Je ziet in dat soort kringen wel vaker dat er op dergelijke wijze met een erfenis wordt omgesprongen.

Reageer