Flickr CC, Photo: Yuan2003

Outsourcen van ‘liken’ nieuwste groeimarkt

Sociale media ontdekken kinderarbeid

Lagelonenlanden worden extra hard getroffen door de economische crisis. Massaal stappen ze daarom over op ‘thumbing’, dienstverlening aan sociale media. Het Indiase Chennai is het kloppend hart van de like-fabrieken en door het recente Facebookredesign lijkt het plafond nog lang niet bereikt.

Voor een klein bedrag kunnen klanten 1.000 likers voor hun pagina of 500 contacten op Linkedin kopen. Een win-win situatie, aldus technologieanalist Dexter Mauser. Hij roemt de mogelijkheden voor startups. “Chatroulette was de eerste partij die massaal deelnemers inkocht in lagelonenlanden. De site werd een mediasensatie, en vervolgens stroomden de echte, westerse gebruikers toe.”

Deepra (8) is erg enthousiast over haar nieuwe functie als vriendenmaker op Facebook. “Ik verdien twee roepie per uur en maak oneindig veel nieuwe vrienden” aldus de werkneemster van ‘Like Like Enterprises’. Soms leveren die Facebook-vriendschappen extra voordeeltjes op. Verschillende collega’s van Deepra kregen aanbiedingen vanuit Westerse landen om te komen logeren, en twee van haar vrienden konden voor een zeer goede prijs hun ‘overbodige’ nier kwijt.

Een breed scala aan sociale verplichtingen kan worden uitbesteed. Zo specialiseert het bedrijf Happy Birthday Inc. zich in het automatisch genereren van verjaardagswensen op Facebook en Twitter. Woordvoerder Ernest Tandoori: “Met teksten als ‘Gefeliciteerd, ouwe reus’ en ‘Feli! Wanneer spreken we weer iets af?’ kunnen wij 95% van je verplichtingen op het gebied van verjaardagswensen voor je regelen.”

Het recente redesign van Facebook brengt zowel extra inkomsten als werkdruk met zich mee. “Om de lijst ‘Good Friends’ gevuld te krijgen moeten klanten uiteraard een extra toeslag betalen”, aldus voorman Sai Bharu. “Dat levert onze medewerkers een bonus op in de vorm van tien minuten extra pauze per week, maar ze moeten in de resterende tijd harder liken.” De vriendenmakervoorman waarschuwt voor de beunhazerij die dit in de hand kan werken. “Westerlingen zullen illegale vriendenmakers grof geld bieden om een Good Friend binnen te halen. Zo komt er een ondergronds circuit op gang, dat de markt verziekt en het hele begrip vriendschap te grabbel gooit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ouwe koek toch? Geef die kinderen een knop waarmee ze hun President/Bill Gates/ander minkukel een stroomstoot kunnen geven, en zie: Er Worde Overal Licht en Vonkenregen.

Reageer
gravatar

Ik ben mijn legale Chinese like-stand-in nog wat credits schuldig – waarmee hij recht heeft op 1200 dislikes – tja het is wat. Bij een 1000 dislikes heb je recht op een gratis onderduik adres naar eigen keuze uit de almanak onderduik 2011 – ik ben nog niet zo ver.. maar we blijven oefenen..

Excuseer me, maar ik moet even disliken voor nog 10 credits..

Reageer
gravatar

Ik heb al zo’n moeite met die buitenlandse talen.
Nu weer “outsourcen” en “liken”.
Ik volg het niet meer.
“Facebook”, heb ik opgezocht in mijn woordenboek, “gezicht” en “boek”.
Maar het verhaal lezend: alles wordt “made in China”, Pakistan, Verweggistan, enfin, daar waar mensen gelukkig zitten te zijn met het maken van allerlei duurverkochte prullaria voor de Europese en VS-markten. Gelukkig mogen we ons prijzen met zo veel werkwillige armen. Houd ze arm, dan blijven ze werken.

gravatar

Dit is toch niet zonder risico’s.
Op een dag organiseren ze zich, en gaan ze ineens massaal de Unesco liken.
Of Al Qaida infiltreert en we krijgen een gerichte like-actie van de El Tawheed-moskee.

Reageer
gravatar

Nu ben ik al op de kop af veertig jaar nerd, maar ik snap geen jota van dit bericht. Wat is bijvoorbeeld “liken” en “likers?” Een nieuwe programmeertaal voor Facebook en zijn programmeurs misschien?

“Sociale media ontdekken kinderarbeid” is toch geen nieuws. Reeds in 1928 stond in het Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis een uitgebreid artikel over kinderarbeid in India en het kinderwetje van Van Houten dateert zelfs al van 1874.

Reageer
gravatar

Paulus, even ter aanvulling. Dat Kinderwetje van Van Houten dateert van 1848 en was niet bedoeld om kinderen van kinderarbeid te vrijwaren: Van H. wilde slechts voorkomen dat kinderen te vroeg zouden worden opgebruikt om vanaf 12 jaar (vak-volwassen leeftijd)tot op hun blote voeten liberaal te worden uitgebuit. Wat Liberalen in 160 jaar voor ‘de kleine man’ hebben gedaan kan op de achterkant van een postzegel; gauw klaar dus.

gravatar

Omdat ik het altijd wat onbeleefd vind om mail onbeantwoord te laten, heb ik de afhandeling van mijn spam ook aan India geoutsourced. Vanuit India voorzien ze nu Nigeriaanse prinsen van mijn DiGiD codes, bankrekeningnummers, gebruikersnamen en wachtwoorden. Wel zo makkelijk, want ik ben al druk genoeg met rijk worden.

Reageer
gravatar

Hm,

Altijd maar weer dat India…’Think out of the box’ en kijk eens naar Afrika?!

Ja, we hebben soms last van stroomstoringen, maar die komen in India toch ook voor?!

En het westen maar huilen om de bedragen die omgaan in de “ontwikkelingssamenwerking-branche”!

Ik heb al een pandje op het oog en ken veel neven, die goed zijn met computers!

Drommels…

Reageer
gravatar

Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn met out of the box te thinken. Voor je het weet willen ze de box niet meer in. En dan heb je de poppen aan ‘t dansen. Ze willen die doos niet meer in, maar eisen betere woonvoorzieningen. En dan zul je zien dat je binnen de kortste keren hele wijken moet gaan opzetten met triplex en golfplaten. Neen, er kan volgens mij beter in the box worden gedacht, dan brengen we ze niet op ideeën.

gravatar

Mijn vriend Sai Baba zei altijd dat de God der Kapitalisten predikt dat Hij alleen degenen helpt die zichzelf helpen. Het is bewust kiezen voor kinderarbeid wat men daar doet in Chennai, maar beter dat dan 18 uur per dag stenen bikken of in 3-ploegendienst dwangarbeid zwoegen bij Nike of Adidas.

Reageer