Stammen ontdekt aan Nederlands-Franse grens

Onderling verdeelde cultuur zonder nationaal bewustzijn

Antropologen hebben in het Nederlands-Franse grensgebied een aantal nieuwe stammen ontdekt. Het lijkt te gaan om een cultuur die in een los, stateloos verband samenleeft.

De stammen leven in de moeilijk toegankelijke overgangszone tussen de lijn Terneuzen-Tilburg-Maastricht enerzijds en Calais-Lille-Metz aan de andere zijde. Er lijkt sprake van een dubbele invloedssfeer. Een gedeelte van de stammen spreekt een door het Nederlands beïnvloede taal, onder Maastricht zijn juist veel Franse klanken hoorbaar.

Een team onder leiding van hoogleraar culturele antropologie Bert Bokhoven doorkruiste enkele jaren het gebied en kwam tot opmerkelijke ontdekkingen. Zo lijkt de cultuur, meer dan de Nederlandse of Franse, in het teken van de eigen stam te staan. Nationaal bewustzijn en behoefte tot statenvorming lijken te ontbreken. Wel zijn sinds april 2010 diverse stamhoofden in onderling overleg om tot een hechtere samenwerking te komen.

Bokhoven verwacht niet dat de stammen zich op korte termijn zullen verenigen tot een onafhankelijkheidsbeweging. “De onderlinge verdeeldheid is daartoe te groot. Het grootste gevaar voor deze cultuur zie ik in de massa’s dagjesmensen die nu naar het gebied zullen gaan om ‘aapjes te gaan kijken.’ Hoewel ik van sommige inboorlingen het vertrouwen heb gewonnen weet ik niet hoe ze op massatoerisme zullen reageren.”

Om de stammen voor het massatoerisme te behoeden en hun de mogelijkheid te bieden hun cultuur te behouden pleit Bokhoven in het afsluitende hoofdstuk van zijn onderzoek voor het aanleggen van taalgebonden reservaten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Daar moet je je niet in vergissen…. vroeger woonde juist daaaar onze Batavieren…. Albert Delahaye | Holle Boomstammen albertdelahaye.nl/index.php?holle_boomstammen.In cache

Holle Boomstammen werd in 1980 afgerond en gedrukt. Dit boek was vooral bedoeld voor het grote publiek. Met Holle Boomstammen werd verwezen naar de …

Reageer
gravatar

Wie een voorbeeld wil van de spreekwoordelijke zelfingenomenheid van Nederlanders en de twijfelachtige kwaliteit van hun onderwijs, wordt in bovenstaande reacties op zijn wenken bediend.

Reageer
gravatar

De concluderende aanbeveling van Bokhoven voor taalgebonden reservaten heeft wel wat. Alleen, wie bewaakt dan de hekken tussen de reservaten? En zullen er ook in deze reservaten casino’s en andere gokpaleizen welig gaan tieren?

Reageer
gravatar

Beste Jan,

Al eeuwen wordt in de bufferzone tussen ons land en Frankrijk een heftige strijd gestreden om de Taal tussen terroristen die afstammen van stammen der Walen en die der Vlamen. Bekend is de slag om de Voertaal in de Voerstreek in 1982.

Er is nu een gewapende verbale vrede. De stilstandslijn is een onnatuurlijke lijn die van oost naar west (of andersom, daar wil ik van af wezen) door dat niemandsland loopt. Bekend is de slag om de Voertaal in de Voerstreek in 1982.

gravatar

Het kan soms de moeite lonen over hun/hen-kwesties bij zulke wild stammen te rade te gaan. Uit pure achterlijkheid hebben zij vaak de oudere taalfase bewaard en door hun voortdurende strijd met franstalige buurvolken zijn zij veel fitter dan wij.

Reageer
gravatar

Emigrant: jouw tweede regel doet mij baaie denk an die taal en die land van die Suid Afrikaners van Paul Kruger. Ok een taalrestant (uit die 17e eeuw), maar nog helemaal niet zo gek nie, en seker nie achterlik.

gravatar

We zouden een aantal nederzettingen kunnen bouwen in dit gebied. Na verloop van tijd en genoeg nederzettingen kunnen we deze gebiedsdelen claimen als zijnde van ons.
Mooi voorbeeld zijn bijv. Israel of Noord Ierland.

Reageer
gravatar

Aan de voorafgaande reacties te zien ontbrandt er binnenkort een taalstrijd in Nederland, opnieuw. Nu tussen de rekkelijken en de preciezen van de derde naamval’s hen/hun. Boeiend hoe Nederlanders verbaal slaags kunnen raken over diep-existentiële zaken. Wat doen we? Bellen we Bert Bokhoven’s Ambulante Crisisteam om deze stammenstrijd uit te helpen vechten?

Reageer
gravatar

Brussel was toen nog een bruisende stad en zo-la-la en Nederlands, neen, Frans, neen, Vlaams, neen, Waals, neen, onafhankelijk, neen, BHV’s, neen, Nederfrans, neen…

Reageer
gravatar

Goh, tijdlang niet in Volendam en Marken geweest, en nu blijkt dat een kleine groep ontsnapt is?

Toch wel grappig dat ze zich trachten te vermommen in andersoortige klederdracht. ‘t blijven stammen, hé.

Reageer
gravatar

Een bijvoeglijk naamwoord vervoegen als ware het een werkwoord? Ach, er wordt wel meer gedoogd in dit land…

gravatar

Nee. Beïnvloed is gewoon een voltooid deelwoord en voltooide deelwoorden kunnen als bijvoeglijk naamwoord gebruikt worden.
Kleden, kleedde, heb/is gekleed –> de best geklede man/vrouw (Dit voorbeeld is vast te lastig voor velen!)
willen, wilde, heb gewild. De meest gewilde vrijgezel.

Er is geen enkele reden om beïnvloede met een dubbele d te schrijven, want de klank van de voorgaande lettergreep verandert er niet door.
(verg. leken /lekken, geklede / gewedde)

gravatar

Het si van het groostse belang dat deze kwestei voor eens en voor altijd opgelost wordt. Ik erger me groen en geel aan ald ie onzorgvuldig geposte comentaren en wedercomenteren. O Nederelnad, let op uw saeck!

gravatar

Levensgevaarlijk daar. Het mag en wonder heten dat we telkens weer heelhuids langs die ristelende bossages gekomen zijn, heen en terug naar Frankrijk.
Ter illustratie:
Via niet nader te noemen informant vingen wij het volgende bericht op dat vanuit de genoemde overgangszone door de daar aanwezige stammen naar aanleiding van bovenstaand bericht op het internet tot uitdrukking is gebracht:

Dien Bokhoven en zèn teim ‘ebben veel sjans da’ ze nie in oenze kookpot beland zèn, …

‘Ollander in biersaus,

Ge bakt d’n ontbeinde en gekuiste ‘ollander wa’d-aan, ge keilt een 3 tal trapiesten ien de pot, wa larier, kruidnagel, nen boterham mee mosterd erbij en ge laat alles goed doorpruttelen.

Server met patatten en smullen maar.

Reageer
gravatar

Ik zie regelmatig enkele van betreffende stamleden in onze contreien ronddwalen. Ze zijn dan op zoek naar kruiden voor in hun rookstokjes. Eentje heeft wel eens een pratende hond bij zich.

Reageer
gravatar

Ik vind dit toch wel een verontrustend bericht. Ik dacht dat ondertussen wel heel de wereld in kaart was gebracht. Wel heb ik ooit toen ik naar Frankrijk op vakantie ging (met de auto gelukkig), onderweg ergens in de bosjes wat zien bewegen. Maar daar heb ik toendertijd niet zoveel aandacht aan besteed. Tsss. Dat zich daar hele volksstammen blijken op te houden zeg! Onvoorstelbaar! En nu? Hoe kom ik nu naar Frankrijk?

Reageer
gravatar

In één stuk doorrijden van Tilburg naar Lille. Geen tussenstop maken! Veiligheidshalve ook tijdens het rijden de ramen gesloten houden.

gravatar

In “Nijntje vertelt van vroeger” (de algehele wereldgeschiedenis in 10 pagina’s) is duidelijk terug te lezen dat bemoeienis met ontwikkelingslanden vrijwel nooit tot een positief resultaat heeft geleid. Het lijkt me dan ook logischer om er alleen fietsen en een kompas heen te sturen, dan moeten ze zelf maar hun richting bepalen.

Reageer
gravatar

Beste mensen, we moeten niet zelfzuchtig zijn en dat arme volkje ten zuiden van ons, direct en dan ook direct onze regering aanbieden, zodat Rutte en consorten nog vòòr dit weekend naar Brussel kunnen afreizen, om hopelijk nooit meer terug te keren.
Oké, er is ook enig eigen belang in het spel, maar het is toch vooral gericht op het welzijn van die “pauvres Flamands” (of is het in deze context “Flamands pauvres” ?) en die arme Walen.

Reageer
gravatar

Neeneenee; driewerf NEEN!!

Brussel is een mooie stad waar ik een tijdlang mocht vertoeven (met onkostenvergoeding) en daar hebben ze echt geen behoefte aan een Rutte, moeten we niet doen. Niet weer een Belgische afscheidingsbeweging, ajb.
Bovendien komt dat rauw op hun dak vallen: Ze zijn krachtdadiger Nederlanders gewoon: de Rotterdammer Nicolas Jean Rouppe (Rotterdam, 17 april 1769 – Brussel, 3 augustus 1838) was daar ooit burgemeester.

GEEN RUTTE DUS (nergens in Europa liefst)

gravatar

Het blijkt dat ook heel veel stammen terug bij het Verenigde Nederlanden willen horen. Als je kijkt naar de inheemden die vooral: Breda, Tilburg, Eindhoven, Maastricht (Terneuzen) aandoen met regelmaat om de stammenstrijd ff te doen vergeten.

Reageer
gravatar

Het betreffende gebied kent een negatief reisadvies. Hoewel de stammenstrijd tot op heden met vreedzame middelen wordt uitgevochten, kan dat ieder moment omslaan in een gewapend conflict. Aangezien iedere mannelijk stamlid beschikt over een vuurwapen (zie foto), zal een gewapend conflict hoogstwaarschijnlijk leiden tot een massale slachting.

Reageer
gravatar

Het schijnt dat dit initiatief om tot meer organisatie en samenwerking te komen afkomstig is van een Italiaanse etnoloog (een, zoals hij zich noemt ‘roepo in de woestijn’), die al tientallen jaren tussen hen leeft en de laatste tijd intensief bezig is om de inboorlingen te bewegen tot minimaal een vorm van regering te komen. Dat schijnt een moeizaam proces te zijn; zo schijnt de stam van de Wevers te zweren bij nóg lossere verbanden dan die er nu al zijn. Gelukkig zijn er ook hele groepen die meer voortgang willen maken, of in het lokale dialect “halle vil voorde!”

Reageer
gravatar

“Om de stammen voor het massatoerisme te behoeden en hen de mogelijkheid te bieden…”

hen -> hun (3e naamval).

Verder wederom lof voor prof. dr. Bokhoven, een vent die voor de realiteit gaat en zich in deze tijden van fact-free politics en aantijgingen vanuit populistische kringen niet uit het wetenschappelijke veld laat slaan.

Reageer
gravatar

Himham heeft gelijk mr Pauline, zie http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/hun-hen

Gebruik hun in de volgende gevallen:

Om bezit uit te drukken: ‘Hun auto is stuk.’
Als hun vervangbaar is door een voorzetsel + hen (aan hen, voor hen, bij hen, volgens hen, etc.) of een voorzetselgroep + hen (met betrekking tot hen, ten aanzien van hen e.d.). Het is dan een indirect object (een meewerkend, belanghebbend, bezittend of ondervindend voorwerp). Voorbeelden:

gravatar

Beste Steven en Hanks,

Ik mag jullie allebei bedanken voor de vergeefse moeite. Niet de directie van Onze Taal is maatgevend, maar de ANS. Daarin lees ik trouwens ook weer het advies voor “hun”. Mijn conclusie is dat een complot tegen “hen” wordt gesmeerd.

gravatar

Beste Pauline en tante,

Ik vind dat hen niets te klagen heeft, het is een kunstmatig geïntroduceerd woord (door P.C. Hooft meen ik, weet het niet zeker), en heeft rechten verworven op de plek achter een voorzetsel alsmede het lijdend voorwerp. Hun moet het slechts met de overige meewerkend voorwerpen stellen (die waar geen voorzetsel aan te pas komt). Ergo: Hun komt er nogal bekaaid van af.

Dat hun verder ook bezittelijk voornaamwoord is en heden ten dage ook vaak abusievelijk als persoonlijk voornaamwoord gebruikt wordt doet daar niets aan af.

gravatar

Het aanleggen van taalgebonden reservaten heeft risico in zich dat er om bepaalde gebieden een stammenstrijd ontbrand. Het is beter om tussen de gebieden van de verschillende stammen een corridor aan te leggen. Behalve dat deze de stammen scheidt kun je hem ook gebruiken om snelle vervoersverbindingen met Frankrijk aan te leggen.

Reageer
gravatar

Door de publicatie van het recept “Ollander in biersaus” onder nr. 11 valt er zo af en toe een plaatsje open.