PRO SHOTS / Koen Laureij

PRO SHOTS / Koen Laureij

PVV: ‘Noodwet die Faber na maanden regeren nog steeds niet heeft gepresenteerd is snelste manier’

De PVV houdt vast aan het staatsnoodrecht om asielmaatregelen te nemen. Volgens partijleider Geert Wilders is de noodwet die minister Marjolein Faber nog altijd niet heeft gepresenteerd de snelste manier.

De procedure lijkt weinig kansrijk. De Eerste Kamer heeft al een motie aangenomen die een noodwet – die Faber ondanks vele aankondigingen nog altijd niet heeft geschreven – onwenselijk noemt. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) heeft eveneens grote bezwaren tegen het gebruik van het staatsnoodrecht, waarvoor Faber na maandenlang regeren nog altijd geen plan heeft gemaakt. Ten slotte verwachten juristen dat een noodwet – ervan uitgaande dat Faber daar ooit nog mee komt – zal sneuvelen bij de rechter.

Een spoedwet zou wel haalbaar zijn, maar dat ziet de PVV niet zitten. Wilders: "Spoed klinkt misschien leuk, maar het moet zo snel mogelijk. Dat kan het beste met de noodwet waar minister Faber ons al sinds de start van het kabinet op laat wachten. Een spoedwet zou eerst weer in gang moeten worden gezet, door diezelfde minister. God weet hoelang dat duurt."

"Het inperken van de migratie kan niet wachten", benadrukt Wilders. "Minister Faber komt hopelijk deze eeuw nog met een plan voor het gebruik van het staatsnoodrecht. Andere partijen moeten echt ophouden met het vertragen van die procedure. Het is zo doorzichtig."


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *