NOS

NOS

Premier Schoof in wandelgangen omgedoopt tot Magnetic Dick: ‘Alles blijft aan hem kleven’

Het is een man aan wie alles lijkt te blijven kleven: premier Schoof. Volgens Haagse insiders heeft hem dat in de wandelgangen al de bijnaam ‘Magnetic Dick’ opgeleverd.

“Ik heb het gefluister ook gehoord ja. En die bijnaam komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan”, weet politiek verslaggever Xander van der Wulp. “Of het nu gaat om het door hem goedgekeurde opt-out-briefje aan de Europese Commissie, het verslechterde imago van Nederland in Europa, het ontbreken van enige onderbouwing bij het uitroepen van een noodwet of de weigering om cruciale stukken te delen met de kamer, alles straalt op hem af. En ja, hij trekt alle kritiek als een magneet aan. Dus ik snap de associatie wel.”

Dat zit hem volgens Van der Wulp vooral in de houding van de premier: “Het onvermogen om met één handbeweging kritiek weg te wuiven, zorgt ervoor dat hij zich daadwerkelijk moet verantwoorden. En dat is natuurlijk onhandig als je de premier bent. Wat ook niet meehelpt is zijn neiging tot stamelen, dat wekt toch de indruk dat hij zich de kritiek daadwerkelijk aantrekt en niet in staat is om het met een daadkrachtige oneliner af te doen. Daarbij zorgen uitspraken als ‘ik neem de volle verantwoordelijkheid hiervoor op me’ er natuurlijk ook voor dat je onhandige keuzes en besluiten maar niet van je af kan schudden.”

Volgens politiek duiders is het slechts een kwestie van tijd voor de premiers reputatie hem vooruit snelt naar het internationale toneel. “Wat dat betreft is het internationale karakter van de bijnaam wel handig”, meent Van der Wulp. “Collega’s in het buitenland weten meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben als iemand het heeft over Magnetic Dick.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *