Een groeiend aantal Nederlanders werkt zo hard dat ze ernstige verslavingsproblemen ondervinden. Ze moeten vroeg opstaan en zijn de hele dag chagrijnig, hebben weinig tijd voor hun gezin en om hun status op Facebook bij te werken. Bij het Trimbosinstituut melden zich steeds meer hardwerkende Nederlanders om af te kicken van arbeid.
Volgens verslavingseconoom Bert Bokhoven van de Erasmusuniversiteit Rotterdam kost de werkverslaving de gemiddelde Nederlander meerdere mooie momenten per jaar. “Om de omvang van het probleem precies in kaart te brengen, moeten we meer onderzoek doen, maar het is duidelijk dat Nederlanders best met wat minder werk in hun dagelijkse boterham kunnen voorzien. Denk eens aan wat je allemaal met die extra uren kunt doen! We zien in de de kliniek mensen binnenkomen wiens hele leven door werk wordt beheerst.”
Grote problemen signaleert Bokhoven op het internet. “Op Twitter en Facebook worden nauwelijks meer waardevolle contacten gelegd, dagelijkse kleinigheden of wetenswaardige artikelen uitgewisseld. Maar ook de ornithologie en het postzegelverzamelen komen in het gedrang. Als we zo door gaan, kan er in dit land straks geen filatelist meer worden gespot. Ik wil verder ook niet uitsluiten dat vakanties korter worden.”
Volgens Bokhoven ligt de werkverslaving ook ten grondslag aan alles ontwrichtende maatschappelijke problemen zoals de files. Bokhoven: “Als we allemaal wat minder zouden werken, hoeven we ook minder vaak met de auto naar het werk.” Hij pleit voor een nationale campagne om Nederlanders bewust te maken van hun werkverslaving, voordat er in Nederland alleen nog maar hard wordt gewerkt.
Een van de meest erge dingen vind ik als werkverslaafde dat je er moe van wordt, soms slaap ik wel 3 uur per nacht! Afgelopen was het weer raak, 8 uur aan een stuk door. Hierdoor begin ik achter te lopen op mijn serie’s. En ik had zelfs geen tijd om naar de maan te kijken
Op het werk komen we maar weinig toe aan het echte werken. Want alleen op werk aanwezig zijn is niet goed genoeg. Door de overdreven hoeveelheid mail die je moet beantwoorden en veel te lange vergaderingen, neemt je productiviteit af. Check dit maar eens! http://www.coolinfographics.nl/?p=3796
Ik vind een bezoekje aan het Trimbos-Instituut wel iets voor Ivo Opstelten, die onlangs stopte met zijn privéleven om zich full-time op het ministerschap te richten.
sja als het nou ergens goed voor was zou ik zeggen ga vooral door met je geile verslaving maar toen las ik dit:
http://www.anarchiel.com/display/zinloos_werk
maarja wie betaalt de winst?!
40, Bus Showfeur. Ben een paar dagen op veldonderzoek geweest, en tot teleurstellende bevindingen gekomen. Bankiers blijken volledig resistent tegen grote hoeveelheden alcohol mits van overdachte huize: Margaux, St. Pétrus en soms ook nog een incidentele Mouton Rothschild ’64 en de duurdere champagnes.
Heb toch nog geprobeerd via een onschuldige etiketten-wissel de Chateau Migraîne ’06 van Aldi als een Chateu d’Yf te serveren op een zakenlunch van Eurobankiers, maar ik werd al snel ontmaskerd door deze professionele oenologen. Alleen hun chauffeurs in de bijkeuken hadden niets in de gaten, alles was op en toen met politie-escorte en gillende sirenes terug van Brussel naar Straatsburg. Geláchen dat we hebben.
@38: Bus, dat is het nou juist: die stickers werken niet. En dat is het doel waarnaar wij streven!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialistenmars
En het afpulken van stickers is al net zo verslavend, dus als ze zitten te pulken werken ze ook niet!
Een win-win situatie dus.
Dat is dan ook de reden dat ik het plan heb opgevat een Partij tegen de Arbeid op te richten, althans de intentie te hebben, onderzoek te laten doen naar de levensvatbaarheid van zo’n politiek partij. Ik vind het een afgang dat het menselijke vernuft niet zodanig is uitgebuit, dat er nog steeds arbeid nodig is om een samenleving draaiende te houden. Het wordt tijd voor een nieuwe revolutie, die de opheffing van arbeid ten doel stelt.
Ir.Leeflang, uw lithanie t.o.v. de bankiers biedt wel een oplossing voor het probleem.
Dacht ik aanvankelijk nog dat wat als dreigement geschreven, feitelijk een belofte was, nml. dat de bankiers zouden verdwijnen, verder lezend begreep ik dat ook die belofte loos was.
Als doorgeleerd technicus kunt u wellicht becijferen hoe groot het oplossend karakter van alcohol is. Als de bankiers massaal idd een alcoholverslaving treft, zou het wellicht mogelijk zijn het probleem op te lossen door de bankiers allen in alcohol op te lossen. Als we vervolgens met de alcohol ook de bankiers laten verdampen, zal wellicht ook in één klap de crisis verdampt zijn?
Een landelijk ochtendblad meldde dat schaalsalarissen en bonussen van bankiers 25 % omhoog moeten: “anders komt er een bankiersvlucht naar het buitenland!”. Wee ons! Bankiers lijken op sprinkhanen; ze vreten landen kaal, ze bezuinigen hardwerkende burgers kapot en leggen dan emotieloos economieën lam. Vervolgens migreren zij naar graziger weiden of naar vermogensvormende banen bij IMF of ECB. Bankiers werken niet, ze fakenslechts! Bankiers zijn niet méér dan 1 uur per dag actief en immuun voor werkverslaving. Maar dagelijks 7 uur alcoholische lunches en cocktailparties predisponeren voor alcoholverslaving. Daarom beschikt iedere bankier 24/7 over een loonafhankelijke als privé-chauffeur. Die werkt altijd méér dan 70 uur per week, voor meneer, mevroj en de bankierskinderen. Chauffeurs zijn daarom workaholic én bewust vrijgezel óf pas gescheiden. Beschikt Bokhoven ambtshalve ook niet over een particulier chauffeur?
Jeettje (37) Die stickers werken niet. Die haalt een verslaafde er te makkelijk van af. (prettig klusje tijdens het toiletbezoek bijv.)
Om de ijdele verslaafde te weerhouden van de verslaving zou ook de tattoo “Werken is fnuikend voor de conditie van de huid” gezet kunnen worden. De tattoo zelf is daarvan dan meteen een bewijs.
Nommertje 36, Xiwel, legt de vinger op de juiste zere plek: dat die gasten verslaafd zijn is niet zozeer het probleem, maar dat ze iedereen in hun verslaving willen betrekken, dáár moet iets aan gedaan worden.
Ik stel voor; duidelijk zichtbare stickers of tattoo’s op de persoon in kwestie aan te brengen met teksten als: ‘Werken werkt zeer verslavend; begin er niet mee’, Werken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe’, ‘Werkers sterven jonger’, ‘Werken is dodelijk’, ‘Uw arts of uw apotheker kan u helpen stoppen met werken’, ‘Werken kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie, ‘Werken bevordert benzeen, nitrosaminen en waterstofcyanide aanmaak’ en protestsongs zoals “Ach vader/moeder lief, toe werk niet meer”.
Dat zal ze leren.
En nu een tukkie.
De omgeving werkt ook niet bepaald mee. Zelf ben ik 6x afgekickt. En telkens waren er kennissen die dat erg voor me vonden. Ze kwamen zelfs met banen op de proppen. De laatste 8 jaar ben ik werkvrij en probeer ik dat zo te houden. Moet ook wel, want ik heb er echt geen tijd voor.
@Ben Afghemat #34
Hi Ben,
50 minuten berekenen wij als één uur. Afgerond naar gehele uren op tientalbasis factureren wij dat als 10 uur buiten de bundel.
Hoogachtend,
Welhilmilia Barnedientje Benninck
@Benninck & Benninck #21
Hoeveel kost het mij als ik 50 minuten buiten mijn bundel werk?
Mijn broer heeft laatst berekend dat het verminderde twittergebruik de maatschappij nu al jaarlijks 2,7 miljard (!) euro kost.
Mijn baas is absoluut niet verslaafd aan werk, wel chagrijnig.
@Onturk: misschien is het een ideetje om een soort van tredmolen in dat kamertje in te bouwen?
Dan wekken ze ook nog wat kilowatt op – zijn ze toch nog een beetje nuttig bezig.
Zeer terecht, dat de Speld dit maatschappelijk probleem signaleert! Workaholisme is net zo erg als verslaving aan alhocol, tabak, heroine en gamen. Het kabinet zou er goed aan doen ook dit verschijnsel van de werkvloer te weren. Hoe moeilijk is het nou helemaal om naast de rookpaal, de bierkeet en het heroinehoekje een faciliteit voor deze werkverslaafden te maken? Een simpel werkhok naast de voordeur van het kantoor volstaat, waarin ze rustig kunnen werken, zonder hun collega’s tot last te zijn met hun onaangepaste gedrag.
Activist, er wordt in het diepste geheim (nog dieper dan mijn schuldenlast!) gewerkt aan een consensus aangaande verlaging van de AOW-leeftijd.
De bedoeling is dat de AOW-leeftijd wordt verlaagd naar 25 á 30 jaar. Daar staat dan wel modernisering van het begrip ‘pensionering’ tegenover. Het ziet er naar uit dat maximale pensionering zal betekenen dat men 60% van het salaris over houdt. Dat gaat echter ten koste van het budget op verslavingszorg, zodat men wel gedwongen zal zijn door te werken tot MINIMAAL 85-jarige leeftijd.
De Grieken hebben allang ingespeeld op het probleem van de werkverslaving. Met pensioen op je 50e! Wij houden de verslaving tot 67. Daar moet iets aan gedaan worden.
Ik verwacht dat de Vereniging Nederlandse Overwerkten/Nationaal Collectief Werkverslaafden (kortweg VNO/NCW) actie gaat voeren om te pleiten voor een verlaging van de pensioenleeftijd.
Mijn uitgangspunt is dat alle verslavingen op gelijke wijze aangepakt moeten worden. Dus de drankhandelaar, de sigarettenboer, de drugsdealer en de werkgever op dezelfde manier benaderen ! Willen we oorlog tegen drugs ? Dan ook oorlog tegen drank, rookartikelen en werk !
Of verslavingen bezien als sociaal/medisch fenomeen en als zodanig evenzeer de drugsdealer als de andere leveranciers van verslavende middelen betrekken bij een functionele, prettige en vooral constructieve aanpak. U zegt het maar !
Het moest er maar eens uit en terecht: ik word zo een echte fan van prof. dr. Bert Bokhoven! Geniaal weer wat deze Bokhoven die nog veel vaker door de Speld ingezet zou dienen te worden weer heeft onderzocht. Ik zou nog een stapje verder willen gaan: mensen zijn werkverslaafd omdat ze verslaafd zijn aan geld! Echt waar! Zouden we de geldverslaving eraf halen dan zijn mensen ineens ook helemaal niet meer werkverslaafd. Terwijl het mogelijk moet zijn om in onze welvaartsmaatschappij van ongeveer 1 tot 2 euro per dag (zonder huur) te leven. Zie daarvoor dan weer dit geweldige onderzoek http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/leven-van-euro1-per-dag/1001004010213987/index.html
Gewoon even 5 euri investeren, dat dan weer even wel. Leve prof. dr. Bert Bokhoven!
“Een groeiend aantal Nederlanders werkt zo hard dat ze ernstige verslavingsproblemen ondervinden”
Nou nee!
Het is eerder dat de zwaar verslaafde Nederlandse Staat zoveel mogelijk mensen aanzet, om zich over de kop te werken.
Iedereen wordt geacht te werken, getuige de moeite die men doet om ook moeders aan een full-time baan te ‘helpen’…
Vervolgens gaat diezelfde Staat huilen dat de kinderopvang te duur wordt. Tja, voor wat hoort wat, dames en heren bekokstovers te Den Haag!
Of men moet de slavernij er in voeren…Oh, wacht….
Ik ben De Speld echt en recht hartelijk dank verschuldigd.
Dit artikel was voor mij een eye opener.
Om mijn collega’s te waarschuwen heb ik dit artikel in A3 formaat bij de printer gehangen, en het sloeg in als een bom!
Ik voel mij als herboren, en ga nu cold turkey afkicken.
Wat me over de drempel hielp, was een begripvolle baas die zo vriendelijk was mij op staande voet te ontslaan; “als jij zo graag …. doe je dan maar thuis!!”, met goed gespeelde woede.
Waar vind je nog zo’n werkgever?
Over dit artikel heb ik nou de hele dag nagedacht. Ook dat is vermoeiend, maar ben er uit hoor. In mijn hangmat hier op Bali heb ik rustig bedacht, dat ik die verslaafden ga gebruiken om voor mij te werken. Heb ik er zelf geen last van.
Wie wil kan bij ons een zeer voordelige werkbundel bekomen met maar liefst 30% korting gedurende de eerste drie maanden.
Buiten uw bundel gewerkt? Dan betaalt u bij ons slechts 80% van de berekende overschrijding afgerond naar gehele uren op tientalbasis. Bij gebleken werklust is gedeeltelijke betaling in natura in uitzonderlijke gevallen mogelijk.
@Gekke Gerritje #14 Ik wil je best van je werkverslaving afhelpen, laat je salaris gewoon maandelijks op mijn rekening storten. volgens de theorie ben je dan binnen de kortste keren van je verslaving af.
Werk wordt dan ook veelvuldig aangeboden, via de krant, internet en ja zelfs persoonlijk wordt men benaderd. Laatst nog werd ik door mijn uitbetaler gebeld of ik niet extra werk zou willen. Ik heb m vriendelijk bedankt en uitvoerig uitgelegd, via meerdere sociale netwerken, wat ik van zijn dealerpraktijken vind. Maarrr…de grootste dealer is nog altijd de overheid. Er wordt zelfs schaamteloos reclame voor gemaakt “werken voor de overheid”. In een tijd waar je niet eens een lijntje op de toonbank kan leggen zonder dat men de wenkbrauwen minstens eenmaal optrekt, vind ik het uiterst discutabel dat dit probleem niet aangepakt wordt. Ik pleit voor een werkvrije maandag, als collectieve vuist naar het criminele gedrag dat hier in dit landje hoogtij viert!
Het probleem van werkverslaving wordt ook hier wel onderschat. De gevaren die het met zich meebrengt zijn enorm.
Ik heb onderzoek gedaan, maar er bestaat wel een wegen-verkeersregelement, maar geen woon-werkverkeerswet.
Ik wil mij er hard voor maken een initiatief-woon-werkverkeerswets-ontwerp op te stellen, dat op voldoende steun kan rekenen om door de Tweede Kamer te worden aangenomen.
Op grote kantoren zou een verhoging van de arbeidsuren tot 130 uur per maand -onder voorwaarden- mogelijk moeten zijn. Op kleinere kantoren en thuiswerkplaatsen MOET de maximum toegestane werkdruk omlaag!
e.e.a. Kan ondersteund worden met bill boards op de gangen als “Word geen slaapwerker. Ga uitgerust weer naar huis!” en “Anderhalf uur werken? Kwartiertje rust!”
Als je denkt dat werken verslavend is, moet je niet werken eens proberen; voor hetzelfde geld natuurlijk, dat dan weer wel
Voor mij persoonlijk, als overheidsambtenaar, is het werk juist een zeer ontspannende manier om de thuisklusjes te ontlopen. Ik moet toegeven dat dàt inderdaad buitengewoon verslavend werkt.
Van een verslaving kun je in principe af komen. Daar moet je wel iets voor doen; dat moet je willen en daar moet je hard aan werken. Vanwege deze curieuze cirkel is het afkicken van werken wel veel werk. Dat moet de verslaafden aanspreken, dat dan weer wel.
Het is meer de verslaving aan mijn salaris die de verslaving aan werk in stand houd. Haal de bron weg en er blijft niet veel meer van over.
Ja hoor, eerst noemen ze roken een verslaving en nu ook nog eens werken! Straks gaan ze het ook nog eens ongezond noemen en mag er ook niet meer gewerkt worden in de kroegen! Gauw ophouden met dit soort artikeltjes en niet verder verspreiden. Anders kunnen wij het hoofd niet meer boven water houden!
Hard werken is opium voor het volk
Natuurlijk is de werkverslaving bedacht door de overbekende geheime machthebbers achter de schermen. Zo worden gewone mensen als u en ik ervan weerhouden leuke en nuttige dingen te doen voor zichzelf, hun naasten en de maatschappij ! Ook het bijzonder nuttige luieren op z’n tijd, wordt hierdoor ontmoedigd.
Zelf werk ik er hard aan mij niet te laten beïnvloeden door geheime boodschappen via de TV, kranten, internet en andere nieuwsbronnen. Uren ben ik bezig met het mij daaraan onttrekken en ervan afkicken. Eigenlijk heb ik daar wel een dagtaak aan, maar in ieder geval ben ik niet werkverslaafd.
Willem @9.
Voor het toegeven aan illusies is Second Life toch al uitgevonden?
Jammer om te zien dat de Speld ook nu weer vervalt tot nodeloos alarmisme. Werkverslaving bestaat, maar alleen de negatieve elementen worden hier uitvergroot belicht, zonder het af te zetten tegen de bekende voordelen. De ‘werkverslaving’ is een bekende vorm van escapisme, die een mogelijkheid biedt om in de verbeelding wensen en verlangens te vervullen als dit in de werkelijkheid niet kan. Zoals de menselijke behoefte om belangrijk en gewaardeerd gevonden worden.
Werk kan die illusie verschaffen. In ieder geval kan werk voor menigeen een identiteitvraagstuk helpen oplossen met een uitstraling tot in het gezin (“ik ben de vrouw van de dokter”).
Dit escapisme is daarmee een surrogaat geworden voor een verandering in het leven. Een opmaat wellicht?
Ronduit treurig dat de Speld hier volledig aan voorbij gaat en het oog krachtig richt op de oplagecijfers voor een op sensatie belust publiek. Schande!
Altijd dat gezeur over andermans verslaving. Laat die mensen toch. Als ze er zelf plezier in hebben, wat kan er dan tegen zijn?
Ze doen geen mens kwaad. Een arbeidsjunk heeft helemaal geen tijd om tomtommetjes uit auto’s te verwijderen.
Bokhoven wordt bedankt. Had hij niet beter wat leuks kunnen gaan doen in zijn vrije tijd in plaats van deze conclusies te ventileren net nu de sociale partners het eens zijn geworden over doorwerken tot 67 jaar.
Bokhoven kan er zelf ook wat van. Onlangs gereïncarneerd als leerstoel in Nijmegen en ondertussen ook nog werken in Rotterdam. Het moet niet gekker worden. Straks gaat ie nog piramides bouwen.
Werkverslaving is niet iets nieuws, maar een probleem van alle tijden.
In het egyptische touristenoord Cheops kan men nog steeds vaststellen, waarin zoiets kan ontaarden.
De verslaving aan werk wordt net als de verslaving aan water ontzettend onderschat door zowel maatschappelijke organisaties als de Nederlandse politiek. Er zijn schrijnende gevallen bekend van mensen bij wie een waterverslaving zulke grote vormen heeft aangenomen, dat het afkicken door plotselinge onthouding van water, zonder de juiste begeleiding of zonder geschikte afkickmiddelen zoals koffie of bier, zelfs tot de dood kan leiden.
Of deze extreme gevallen bij werkverslaving ook optreden is mij niet bekend.
Het is jammer dat de economische inefficiëntie van een werkverslaving in de bovenstaande berichtgeving niet geheel uit de verf komt. Mensen die veel werken, hebben immers de tijd niet om het geld uit uit te geven. Omgekeerd is vastgesteld dat degenen die geen geld hebben, over veel vrije tijd beschikken.
ik pleit ervoor werken in de opiumwet op te nemen
levensgevaarlijk is het
vooral doordat het sociaal allemaal maar zo gemakkelijk wordt geaccepteerd
daar moet een einde aan komen!
Heb geen tijd om te reageren.