Shutterstock / Gorodenkoff

Shutterstock / Gorodenkoff

Groep medische wetenschappers bereid om ook op lekkere wijven te testen

Het is al langer bekend dat de gezondheidszorg grotendeels is gebaseerd op mannen. Medicijnen en behandelingen worden meestal getest op mannelijke proefpersonen of proefdieren, terwijl het vrouwelijke lichaam bij ziekte vaak andere reacties vertoont dan het mannelijke. Een groep medische wetenschappers vindt dat het tijd is voor verandering en geeft aan ook bereid te zijn om op ‘lekkere wijven’ te testen.

“Naar aanleiding van de opening van het vrouwencentrum in het Erasmus MC, gingen we toch wel bij onszelf te rade. Toen kwamen we er al gauw op uit dat we in ons onderzoek, naast mannelijke proefpersonen en een controlegroep, ook een groep ‘lekkere wijven’ gaan meenemen”, vertelt hoogleraar chirurgie Hans Kortzicht, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. “Vrouwen geven ook aan dat er vaak niet naar ze geluisterd wordt. Nou, ik kan je zeggen: naar deze vrouwen wil ik best luisteren, als je begrijpt wat ik bedoel hehe.”

“Het onderzoek stelt ons ook in staat extra variabelen te onderzoeken die voor interessante inzichten kunnen zorgen. Zo hebben we verschillende focusgroepen voor cupmaat C, D, dubbel D en E. Daar is tot nu nog niet veel uitgekomen maar goed, wel interessant.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tsja. De medische zorg is helemaal gericht op mannen. Dat is logisch, want mannen gaan gemiddeld genomen eerder dood dan vrouwen. Tot dat is opgelost zou het ongelijkheid bevorderend zijn als vrouwen voor worden getrokken terwijl die al zoveel langer leven!!

Reageer