Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is.
- Ligging Tussen Zuid-Amerika en Noord-Amerika
- Oppervlakte Twee keer Nederland
- Aantal inwoners Een kwart van Nederland
- Hoofdstad Panama-Stad
- Onafhankelijkheid van Spanje 1821
- Onafhankelijkheid van Colombia 1903
- Soevereiniteit over het Panamakanaal van de Verenigde Staten 1999
- Kustlijn 2.500 kilometer
- Lengte Panamakanaal 80 kilometer
- Gemiddelde prijs doorvaart Panamakanaal 150.000 dollar
- Oosterbuur Colombia
- Westerbuur Costa Rica
- Vlag Een soort abstract bordspel voor beginners
Panama wordt in één adem genoemd met Groenland in Donald Trump zijn imperialistische grootspraak. De kersverse president van de Verenigde Staten wil dat het Panamakanaal weer Amerikaans bezit wordt. Daarmee wil hij terug naar de situatie zoals die in de twintigste eeuw was. Hoewel de naam en ligging anders doen vermoeden, was het Panamakanaal namelijk tussen de aanleg begin twintigste eeuw en het einde van de twintigste eeuw van de VS.
Per jaar varen bijna 15.000 schepen door het Panamakanaal, dat de Atlantische Oceaan en de Pacifische Oceaan verbindt. Dat is nog eens wat anders dan Amsterdam en de Rijn of Gent en Terneuzen. De meeste daarvan zijn Amerikaanse containerschepen maatje XXL, die veel tol moeten betalen. Dat vindt Trump vervelend.
Net als het kanaal speelt ook de landengte van Panama een verbindende rol op geografisch vlak. Voordat die enkele miljoenen jaren geleden ontstond door plaattektoniek, vormden Noord- en Zuid-Amerika twee losse continenten. Misschien is het een goed plan om terug te gaan naar de situatie in die tijd. Dan kan elk schip onbelemmerd tussen de Atlantische en Pacifische Oceanen varen. Ook kunnen migranten uit Zuid-Amerika dan niet meer te voet richting de VS, een bijkomend voordeel voor Trump.