Het is voor veel dertigers een bekend dilemma: je wil wel kinderen, maar je wil niet dat je carrière of sociale leven eronder lijden. Sommige mensen kiezen daarom voor een deelbaby, een flexibele ouderschapsvorm waarin je de verantwoordelijkheid voor een baby deelt met andere stellen.
Sabine (32) is sinds een jaar de trotse moeder van een deelbaby. Voor haar is het een uitkomst: “Ik kan nu ervaren hoe prachtig het is om een moeder te zijn, maar soms komt het ook gewoon niet goed uit. Als je op een festival een weekendje drugs gaat gebruiken, dan moet je echt niet denken aan een baby. Of laatst had ik het een tijdje heel druk op werk, dan is het heel fijn om een paar weken niet aan die baby te hoeven denken. Het idee dat dat je voor altijd verbonden zou zijn aan je kind, dat je er helemaal verantwoordelijk voor bent en er dag en nacht voor moet klaarstaan, daar heb ik gewoon geen ruimte voor. En je deelt de kosten, dat is ook wel chill.”
Met de feestdagen vindt Sabine het juist weer heel leuk om een baby te hebben. “Dat vinden de andere stellen ook natuurlijk, maar dan moet je er gewoon als eerste bij zijn in het schema. Mijn ouders vinden dat ook heel leuk, zien zij hun deelkleinkind ook eens.”
Toch is er ook kritiek op het delen van baby’s. Critici waarschuwen dat het deelmodel ervoor kan zorgen dat niemand verantwoordelijkheid neemt. Sabine heeft er zelf geen last van, maar ze kent de verhalen: “Er zijn stellen die hun deelbaby na een paar weken helemaal vies terugkrijgen, of dat het overduidelijk is dat een ander stel de baby een aantal keer heeft laten vallen, maar dat iedereen dan de verantwoordelijkheid op elkaar blijft afschuiven. Vervelend, maar ik denk ook: als je dat niet wil, dan moet je geen deelbaby nemen.”
Het is nog onduidelijk over het ook gevolgen heeft voor de deelbaby’s zelf. Volgens onderzoekers zal pas op latere leeftijd te zeggen zijn of het goed is of slecht voor hun ontwikkeling.