Er zijn grote zorgen over de hoeveelheid plastics die Nederlanders binnenkrijgen. Diëtisten luiden de noodklok en stellen dat het vooral belangrijk is om meer gezonde plastics te eten. “Een gevarieerd plasticdieet is cruciaal voor een gezonde levensstijl”, zeggen voedingsexperts James Haido en Jenaida Terpstra.
“Nederlanders hebben een veel te hoog gehalte van thermoplastische soorten plastic in het lichaam”, legt Terpstra uit. “Dat is een zorgelijke trend, het is alsof je elke dag alleen maar aardappelen eet. Je moet ook voldoende thermohardende plastic binnenkrijgen voor een gezond dieet.” “Concreet betekent het bijvoorbeeld dat Nederlanders meer afvalstoffen van oude pannen moeten eten. Die aangekoekte zwarte resten zijn cruciaal,” aldus Haido. “Daarbij wordt veel plastic gemaakt van rubber, dat is hartstikke ongezond, je gaat toch ook geen autoband naar binnen zitten kanen?”
Het probleem is dat de lekkerste plastics vol verzadigde vetten en thermoplasten zitten. “Op jonge leeftijd krijgen mensen al veel thermoplasten binnen. Ze willen alleen nog maar dat type flexibele plastic hebben. Ouders hebben ook een rol om te zorgen dat kinderen ook de thermoharde plastic krijgen en niet alleen maar naar plastic met ongezonde hoeveelheden suiker grijpen.”
Haido en Terpstra constateren dat het een maatschappijbreed probleem is. Er wordt te weinig gedaan om gezonde plastics te promoten en vooral, om slechte plastics te ontmoedigen. Zo leggen supermarkten bewust de ongezonde productverpakkingen op ooghoogte voor kinderen, omdat ze weten dat zij die ongezonde fastplastics niet kunnen weerstaan.
Daarbij wijzen de diëtisten erop dat een gezonde levensstijl meer is dan alleen goede voeding: “Zorg ervoor dat je ook genoeg beweging krijgt, dan mag je gerust ook af en toe een zak chips eten. De zak dan dus.”