NOS

NOS

Harris verloor omdat ze te optimistisch was, te negatief, te veel over de economie sprak en te weinig over de economie

Kamala Harris heeft verloren van Donald Trump. Dat is een bittere pil. Maar wie goed oplette, zag dat ze tijdens haar verkiezingscampagne heel veel fouten heeft gemaakt die makkelijk te vermijden zijn geweest. Dit zijn de redenen waarom Harris verloor.

Harris was te negatief
Trump is een crimineel. Een fascist. Een verkrachter. De Amerikanen kennen dat riedeltje zo langzamerhand wel. Maar dat is niet waarmee je kiezers naar de stembus krijgt. Veel interessanter was het geweest te horen wat voor plannen Harris had voor de toekomst van het land. Maar die hebben we nauwelijks gehoord.

Harris was te optimistisch
Harris had grote plannen voor de toekomst van het land: hervormingen in het belastingstelsel en de huizenmarkt, een ambitieus klimaatplan en bescherming van abortusrechten. Allemaal heel aansprekend, maar daardoor lijkt ze te zijn vergeten waar het deze verkiezingen echt om draait. Trump is een bedreiging voor de democratie. Dat had ze best wel wat meer mogen benadrukken.

Harris sprak te veel over de economie
Bill Clinton wist het al: it's the economy stupid. Harris liet zich maar al te graag voorstaan op de goede economische resultaten die de regering Biden-Harris de afgelopen jaren heeft geboekt. Positieve economische cijfers zijn mooi, maar de portemonnee van veel gewone Amerikanen laat iets heel anders zien. Over economie spreken terwijl Amerikanen het gevoel hebben dat het economisch helemaal niet goed gaat is politieke zelfmoord.

Harris sprak te weinig over de economie
Dat de regering-Biden-Harris Amerika uit de coronadip heeft gehaald is een indrukwekkende prestatie. Veel Europese landen kunnen alleen maar dromen van de economische groei die de Verenigde Staten de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Vreemd dat Harris dat nauwelijks genoemd heeft.

Harris sprak te veel over culturele thema's
Harris was de eerste gekleurde vrouw die presidentskandidaat was voor een grote partij. Daarmee liep ze het risico dat veel Amerikanen haar te 'woke' zouden vinden en ze heeft er weinig aan gedaan dat recht te zetten. Met rechten voor transgenders win je geen verkiezingen. Door haar nadruk op culturele thema's heeft ze de oude arbeidersklasse van zich vervreemd. Dat die vervolgens op Trump hebben gestemd was niet moeilijk te voorspellen.

Harris sprak niet genoeg over culturele thema's
Harris was de eerste gekleurde vrouw die presidentskandidaat was voor een grote partij. Een progressief imago past haar als gegoten, maar gek genoeg heeft ze haar progressieve standpunten nauwelijks over het voetlicht gebracht. Door het negeren van culturele thema's heeft ze jonge kiezers van zich vervreemd. Dat die vervolgens thuis zijn gebleven kon iedereen aan zien komen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *