Shutterstock / mihirjoshi

Shutterstock / mihirjoshi

Duitse coalitie in gevaar, hoe werkt het Duitse kiessysteem ook alweer?

Voor politieke junkies is het deze weken smullen. Al weken loopt de spanning op en de vraag is niet óf, maar wannéér de Duitse regering valt. De kans is dus groot dat er binnenkort weer Duitse Bondsdagverkiezingen zijn. Maar hoe zat het Duitse kiessysteem ook alweer in elkaar?

Nico Berendsen is Duitsland-expert. “Ik ben eigenlijk vanaf mijn twaalfde al helemaal gek van Duitsland. We gingen toen drie weken op vakantie naar Leverkusen, en ik was meteen süchtig (verslaafd, red.) zoals de Duitsers zeggen. Het land blijft mij fascineren. De taal, de mensen. Sommigen vinden ze nep, maar ik geniet daar juist van.”

Berendsens ogen beginnen te twinkelen als we hem vragen naar het Duitse kiessysteem. “Och, heb je even? Nou kijk, het is eigentlich een mengeling van een districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging. De Duitse kiezer kruist twee vakjes aan. Met de eerste stem – de Duitsers hebben daar een schitterend woord voor, namelijk Erststimme – kiest hij een kandidaat uit zijn of haar kiesdistrict. De tweede stem is voor een partij, en die stem bepaalt eigenlijk de zetelverdeling in de Bondsdag, het Duitse parlement. En wié er dan in het parlement komt, wordt weer bepaald door die éérste stem. Ik zie jou moeilijk kijken, maar het is eigenlijk best simpel.”

Berendsen verwacht een vlammende campagne. “Het land is natuurlijk hopeloos verdeeld, en in veel deelstaten gaat het er echt om spannen. Mecklenburg-Voor-Pommeren bijvoorbeeld, dat wordt gewoon heel interessant om in de gaten te houden. Olaf Scholz, ook. Sperrklausel. Direktmandate. Ja, het blijft een heerlijk volk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *