Shutterstock / Jeroen Meuwsen Fotografie

Shutterstock / Jeroen Meuwsen Fotografie

Crisisoverleg coalitie omdat minister Hermans klimaatdoelen toch wil halen

Premier Dick Schoof en de partijleiders van de coalitiepartijen zijn in crisisberaad bijeen op het Catshuis in Den Haag. Aanleiding zijn de plannen van VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei), die de klimaatdoelen toch wil halen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving denkt dat 55 procent minder broeikasgassen in 2030 nagenoeg onhaalbaar is, maar Hermans wil zich niet gewonnen geven. Zij kondigt extra maatregelen aan. Dat is tegen het zere been van coalitiepartner BBB, die een 'dragende onderbuik' wil zien.

"Je kunt niet zomaar plannen maken om afgesproken doelen te halen", zegt BBB-leider Caroline van der Plas. "Laat staan dat je dat als minister netjes onderbouwt. Pas als Hermans een dragende onderbuik voor deze klimaatdoelen heeft gevonden, zijn wij bereid om erover na te denken."

VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz houdt juist vast aan de doelen. "Ik heb de ruggengraat van een banaan. Maar dat laat ik pas blijken nadat we hier heel stevig over onderhandeld hebben. Zonder PVV en NSC graag, die moeten dit keer maar even aan de zijlijn toekijken. Eerlijk is eerlijk."

Premier Schoof begrijpt niet zo goed waarom er spoedoverleg nodig is: "Mensen ervaren helemaal geen klimaatcrisis."


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *