Speld Studio

Speld Studio

Recensie: De maandvoorstelling van groep 1/2 van De Immanuelschool was goed, maar zelden sprankelend (3,5 ster)

'Show leed aan gebrek aan verfrissende ideeën en twee kleuters die nogal plichtmatig op de planken stonden'

Als je naar een maandvoorstelling van groep 1/2 van de Immanuelschool gaat, dan weet je dat je kwalitatief én kwantitatief (de groep bestaat dit schooljaar uit maar liefst 35 kleuters) iets moois krijgt voorgeschoteld. Toch kan dat verwachtingspatroon ook averechts werken en dat maakt dat we vanochtend na de voorstelling net niet helemaal 'begeisterd' uit de gemeenschappelijke ruimte kwamen lopen.

Het blijft natuurlijk een winnend concept en een garantie voor applaus, tientallen kleuters die gezamenlijk een liedje zingen en een voorstelling geven, passend bij het thema van die maand. Dus ook bij deze maandvoorstelling – de eerste van dit schooljaar – kwamen ouders weer in grote getale opdraven bij het fraai versierde podium. En, het moet gezegd, zeker de eerste minuten stelde de show niet teleur. Het thema van de maand, 'Dieren', kwam bijvoorbeeld mooi terug in de liedjes en de aankleding van de kinderen (zagen we daar nou een jongetje verkleed als Spiderman? Wat een geinige manier om een spin uit te beelden! – red.). De choreografie was dik in orde en de belichting, een soort grote TL-buis, zorgde ervoor dat elk kind goed zichtbaar was.

Toch sloeg na een minuut of vijf – halverwege de voorstelling – helaas enige twijfel toe. Waar was de vernieuwing, de innovatie? Als je kijkt wat er tegenwoordig mogelijk is met VR-brillen, AI, augmented reality en CGI, dan vraag je je toch af of we niet op z'n minst een paar bruut geanimeerde explosies hadden kunnen zien. Het bleef allemaal wel heel braaf en binnen de lijntjes.

Wat ook niet hielp was dat een aantal kleuters er zichtbaar geen zin in hadden. We snappen dat als je verkouden bent je misschien even wat minder verstaanbaar bent, maar dat hoeft dan toch niet direct ten koste te gaan van de joie de vivre die je uitstraalt? Het getuigt van een plichtmatigheid die we de volgende maand niet terug hopen te zien, want we nemen als ouder hier zelf natuurlijk wel ook een uur voor vrij in onze drukke agenda's. Daarover gesproken, volgende keer mogen er gerust een paar ouders thuisblijven want helaas kon niet iedereen zitten en nam ook het zuurstofgehalte zienderogen af gedurende de voorstelling.

Dit alles gezegd hebbende, het blijft natuurlijk wel een show van een niveau dat je op andere basisscholen niet snel zult aantreffen. Vandaar dat we in ons oordeel ook moeiteloos een ruime voldoende uitdelen. Het is alleen juist door dat structureel hoge niveau, dat de mindere elementen je na een tijdje op gaan vallen. Als de kleuters dat tijdig beseffen en de volgende maand alles geven – en daarbij ook de ruimte krijgen om te experimenteren – dan kan het niet anders, of deze groep gooit weer hoge ogen. Het thema zal zijn 'Herfst'.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *