Shutterstock/Orange Pictures

Shutterstock/Orange Pictures

Deze PVV-kamerleden doen aan politieke microdosing: 7 minuten per dag met bestuur bezig

Het is een trend bij de PVV-kamerfractie: politieke microdosing. Bijna de helft van de fractie besteedt 7 minuten per dag aan bestuurlijke activiteiten om nog een beetje op de hoogte te blijven.

Politiek microdosing betekent dat je in principe geen kamervragen stelt of moties indient en vrijwel geen vergaderingen bijwoont. Voor de meeste PVV’ers houdt het in dat je je mail checkt, de agenda bekijkt en een halve blik op een nota werpt. Het grote voordeel is volgens de microdoseurs dat je de bestuurlijke spieren wel op peil houdt met zo min mogelijk inspanning. Omdat de kamerleden zich nergens in verdiepen, kunnen ze overal met een frisse blik naar kijken.

De meest enthousiaste politieke microdoseurs zijn Vincent van den Born, Eric Esser, Chris Faddegon, Robert Rep, Peter Smitskam en Folkert Thiadens. Zij hebben allemaal sinds de verkiezingen van november 2023 nog geen enkele kamervraag of motie ingediend. “Het werkt echt,” zegt Vincent van den Born, “het is de manier om niet in de Haagse drek te zakken en toch terloops een beetje op de hoogte te blijven. En dat allemaal in maar zeven minuten per dag!”

Kersvers Kamerlid Nico van Uppelschoten deelt zijn daily routine: “In de ochtend een kopje koffie, dan een klein stukje debat bijwonen, dan weer koffie, dan lunch, en dan naar huis. Zo hou je het een beetje behapbaar voor jezelf. Wel de lusten, maar niet de lasten.”

Van den Born: “Als je naar NSC kijkt, daar zijn ze echt aan het bingepolitieken. Die enorme hoeveelheden politiek zijn hartstikke ongezond voor een mens. Het is daarom niet gek dat hun partijleider nu overspannen thuis zit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *