Shutterstock / port-o

Shutterstock / port-o

Fabrikanten komen met Fatbike XL om maatregelen te omzeilen

‘In het stuur zit een airbag dus je hebt ook geen helm meer nodig’

Fabrikanten van fatbikes zijn niet voor een gat te vangen. Nu het kabinet besloten heeft een helmplicht en leeftijdsgrens in te voeren hebben de fabrikanten de dikke fietsen aangepast om zo de regels te omzeilen.

“De Fatbike XL heeft twee extra wielen, een grotere motor en een chassis”, zegt fatbikebouwer Phatqut. “Daarmee is het technisch gezien geen fatbike meer. Dus wie jonger is dan 16 kan er ook volgens de nieuwe regels nog gewoon op rijden.”

Naast het grotere formaat heeft de Fatbike XL allerlei extra features. “Op de oude bikes kon je maximaal met drie mensen tegelijk zitten. De nieuwe bikes hebben vijf verstelbare zadels met een rugleuning. In de kofferbak kun je nog wel twee of drie extra passagiers kwijt. Dat mag eigenlijk niet, maar voor dat soort dingen kunnen we prima een oogje dichtknijpen.” De veiligheid wordt volgens de fabrikanten gegarandeerd door fatbikegordels en een airbag in het fietsstuur. “Dus je kunt er ook zonder helm veilig op fietsen.”

Op straat wordt er al rekening gehouden met de komst van de Fatbike XL: rond scholen en sportparken zijn er aparte, extra grote vakken gereserveerd voor de nieuwe bikes.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *