Afgelopen week kondigde het kabinet Schoof aan dat het een ‘asielcrisis’ gaat uitroepen om vergaande maatregelen te kunnen nemen. Het parlement zal daarbij voorlopig buitenspel komen te staan omdat hiervoor een 'koninklijke maatregel’ wordt gebruikt. NSC vindt dat het omzeilen van de Tweede Kamer wel heel zorgvuldig moet gebeuren.
Maandenlang heeft Pieter Omtzigt namens NSC in de onderhandelingen gestreden voor waarborging van de grondwet en democratische vernieuwing. Vervangend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven: “We vinden het daarom van hoogst belang dat onze fractie in de Kamer zorgvuldig niks te zeggen heeft over het uitroepen van deze crisis.”
Van Vroonhoven verduidelijkt haar positie: “Feitelijk is er geen asielcrisis. Het aantal asielzoekers is niet bovengemiddeld of veel hoger dan in andere Europese landen. Er is geen sprake van een crisis die niet beheerst kan worden zoals een oorlog of een natuurramp. Dan moet je deze maatregel dus wel heel nauwkeurig motiveren als je het toch doet.”
Van Vroonhoven zegt dat het een absoluut speerpunt is van de fractie de komende tijd: “We gaan er nauwlettend op toezien dat we de asielcrisis niet definiëren, geen duidelijke criteria aan verbinden en niet kunnen zeggen wanneer die crisis dan afgelopen is. En dat moet dan later getoetst worden bij het constitutionele hof dat er niet komt.”
De nummer twee van de NSC concludeert: “Voor ons is het grondig niet onderbouwen en democratisch legitimeren van zo’n ingrijpende maatregel een hele acute situatie geworden.”