Shutterstock / Andrew Balcombe

Shutterstock / Andrew Balcombe

Gevaarlijke drinkwaterlobby steeds machtiger in Den Haag

De drinkwaterlobby, beter bekend als Big Aqua, wint steeds meer terrein in Den Haag. In de Tweede Kamer pleiten steeds meer Kamerleden voor ‘schoon en zuiver drinkwater’, maar welke agenda zit hier eigenlijk achter?

Steeds vaker zien we dat machtige drinkwaterbedrijven de weg naar Den Haag weten te vinden. Onder andere drinkwaterbedrijvenvereniging Vewin en corporatiekoepel Aedes hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk manifest ten behoeve van schoon drinkwater. ‘Een walgelijk provocerende actie, doodeng dat deze belangengroep nu in het centrum van de macht opereert’, klinkt het in de wandelgangen.

Er is in Den Haag veel weerstand tegen de nieuwe lobbyclub. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener is kritisch: “We hebben in Nederland een traditie van chemisch afval lozen en overmatig veel mest dumpen, daar blijf je gewoon met je takken vanaf. Ze willen gewoon schoon drinkwater door strotten van onze kinderen douwen.”

Hoogleraar Lobby en Waterstaat Bert Bokhoven: “Je moet altijd kijken: welk belang hebben ze erbij om schoon drinkwater zo te promoten? Veel van die politici die een stuwende factor achter Big Aqua zijn, zijn al jaren bezig met zuiver drinkwater, soms ook in hun vrije tijd. Om te provoceren zetten ze vaak ook zo’n grote Dopper-drinkfles met schoon water op tafel in de Tweede Kamer.”

Gelukkig weerhoudt de machtige drinkwaterlobby nog niet iedereen van het lozen van giftige stoffen in de rivier. Zo weten veel bedrijven nog altijd zeer eenvoudig de snelste PFAS-paadjes naar de Maas te vinden. Maar voor hoe lang nog is de vraag, nu de invloedrijke drinkwaterlobby voorsorteert op ‘het controleren van vergunningen’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *