Prostock-studio / Shutterstock

Prostock-studio / Shutterstock

Hoeveel fooi geef je als je een huis koopt?

Het is op de huidige woningmarkt steeds gebruikelijker: een fooi geven. Wel zo netjes. Maar hoeveel fooi moet je geven als je je eerste huis koopt?

Nederlanders geven steeds minder fooi in de horeca, maar volgens makelaar Hugo Groothuyssen ligt dat op de woningmarkt gelukkig anders. “Fooien zijn hard nodig. De verkopers van de woning verdienen natuurlijk wat geld met de overwaarde van hun huis, maar dat komt vaak niet boven de twee, drie ton. Voor de rest zijn ze volledig afhankelijk van fooien.”

Dus hoeveel fooi moet je geven als koper? Wat is gebruikelijk? “Gemiddeld geven we 10 tot 15 procent fooi bij de koop van een woning”, vertelt Groothuyssen. “Wel zo sympathiek, even die halve ton extra lenen bij je bank. Ben je nu echt blij met de koop? Dan leen je nog wat bij je oom en tante. Het gaat om een stukje waardering naar de verkoper. En je moet zo denken: omgerekend gaat het om nog geen 150.000 biertjes.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee hoor, geen fooi bij aankoop van een huis aan de verkoper geven is echt not done. Ik vind het respectloos als je niet minstens 15 procent extra geeft bovenop de vraagprijs.