Shutterstock / WeAre

Shutterstock / WeAre

Hoe komt het dat leerlingen niet op school durven poepen? Wij vroegen het onder het deurtje door

Volgens onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting poept zeker de helft van de leerlingen op basis- en middelbare scholen nooit of bijna nooit op school. Angst lijkt hier een grote rol in te spelen. Waar zijn ze zo bang voor? Wij vroegen het onder het deurtje door.

“Mogen we wat vragen?” fluisteren we voorzichtig door de brede kier aan de onderkant van het wc-hokje naast het Aardrijkskundelokaal. Er volgt helaas geen antwoord. Wel horen we iemand zacht snikken. Onder het deurtje zien we duidelijk twee bungelende benen.

Bij het herhalen van de vraag ontglipt er bij de onderzoeksparticipant plotseling een kleine hoeveelheid darmgas. Een aarzelende stem vraagt of we alsjeblieft weg willen gaan. De warme lucht in de kleine toiletruimte wordt met de seconde bedompter. “Schaam je je soms?” vragen we terwijl we onze neuzen stevig dichtknijpen. Het blijft stil.

Na zeven minuten staken we onze poging onder het deurtje door. Het lijkt haast onmogelijk om de participant op deze manier te bereiken. Gelukkig is het wc-hokje ernaast leeg en is de pot daar stevig genoeg om op te staan. We vragen het nog eens bovenlangs.

Nadat we opnieuw geen respons krijgen druipen we af, maar niet voordat we een QR-code onder het deurtje door hebben geschoven met een link naar het onderzoek. Deze is geheel anoniem in te vullen nadat je hebt ingelogd via de digitale leeromgeving.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat krijg je nu als het onderwijs ondermaats wordt. Een onderzoek begint met het bepalen van de doelgroep. Ik zou zeggen: dat zijn kinderen die niet op school durven te poepen.
Deze dombo gaat vragen stellen aan kinderen die juist wel op school poepen.
Een schandalig onderzoek derhalve. Maar ook de redactie gaat niet vrijuit, door dit bericht klakkeloos over te nemen.
Het zou fijn zijn als de Speld weer ouderwets serieus nieuws bracht.

Reageer
gravatar

Er is grote haat en kleine haat. Kleine haat heeft de ergste gevolgen. Grote haat kan nog tot diepgang leiden, kleine haat enkel vernedering. Ik doel hiermee op de Nederlander. Zijn ziel is te klein voor grote haat. Maar als hij lacht weet je altijd dat je met een bedrieger te maken hebt.

Reageer