Shutterstock / Todamo / Wikimedia / Michiel Hendryckx

Shutterstock / Todamo / Wikimedia / Michiel Hendryckx

ITA brengt ‘Ivo’ op de planken: groots drama over theatermaker die over alle grenzen gaat

In het nieuwe theater-epos ‘Ivo’, werkt regisseur Eline Arbo samen met het artistieke team van Internationaal Theater Amsterdam aan een niet eerder vertoond grensverleggend meesterwerk over een theatermaker die over alle grenzen gaat.

Oud-regisseur en artistiek leider Ivo van Hove kruipt voor deze ene keer zelf in de rol van protagonist Ivo. “Het personage past mij als een handschoen”, vertelt Van Hove. “Van het schreeuwen tegen stagiaires tot het vernederen van collega’s, het zit allemaal al in m’n repertoire.”

“Waarom ben ik het nu die gekweld word door de loden bal van angst en gruwel die aan hun enkels bungelt, oh rampspoed en ophef.” – Hoofdrolspeler Ivo in ‘Ivo’.

Volgens Van Hove, voor sommigen beter bekend als de Matthijs van de theaterwereld, is het de bedoeling dat niet alleen het publiek, maar ook zijn medespelers buikpijn krijgen van het 3.5 uur durende epos. “Je moet het voelen, het moet écht zijn. Hee, kijk me eens aan. Hallo. KIJK ME AAN GODVERDOMME. Het moet écht zijn, snap je?”

Na de eerste try-out zijn de publieksreacties nog wat wisselend. “Ik wist op een gegeven moment van schaamte niet meer waar ik moest kijken, zó ongemakkelijk die publieke vernedering op het einde”, laat een vrouw die op de eerste rij zat weten. De met bloed en pus besmeurde Van Hove laat weten zeer tevreden te zijn over de avond. “Grensoverschrijdend genieten, dát is waar ITA voor staat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *