NOS

NOS

Faber houdt vol: ‘Mijn hart klopt’

Marjolein Faber is niet onder de indruk van berichtgeving over de situatie van de in Nederland geboren Mikael (11). De jongen wordt uitgezet naar Armenië en de minister van Asiel en Migratie wil niets voor hem doen. In een reactie houdt ze stellig vol dat ze niet hardvochtig is: “Mijn hart klopt.”

Een journalist van Nieuwsuur achtervolgt de minister door de gangen van het ministerie. Hij stelt kritische vragen over Mikael. Hoe kan het dat het in Nederland zover gekomen is dat een Amsterdamse jongen naar een land wordt gestuurd waar hij nooit is geweest? Faber draait zich om naar de verslaggever en bijt hem geïrriteerd “mijn hart klopt” toe.

De journalist geeft niet op. Ja, de kiezers willen een strenger migratiebeleid, maar bedoelen ze daar echt dit mee? Wie naar de feiten kijkt, moet concluderen dat Faber zich wel erg harteloos opstelt. Veel woorden wil de minister er bij wijze van antwoord niet aan vuilmaken. “Mijn hart klopt”, zegt ze boos, voor ze een deur dichtgooit.

In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over de uitspraken van Faber. “Ik ga minister Faber naar de Kamer roepen en vragen om haar woorden daar te herhalen”, zegt D66-leider Rob Jetten. “Als dan later blijkt dat ze de Kamer verkeerd heeft ingelicht, dan heeft ze een groot probleem.”

VVD-leider Dilan Yeşilgöz plaatst ook vraagtekens bij de uitspraken van Faber. “Ik ga mijn zorgen hierover kenbaar maken, maar dat doe ik op mijn manier.” Volgens ingewijden is de angel er voor de VVD uit als de minister achter de schermen toegeeft dat van een hart nooit sprake is geweest.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *