Nieuwsuur & Shutterstock

Nieuwsuur & Shutterstock

Oekraïne is wel erg brutaal geworden voor een land dat ons kanonnenvoer mag zijn

Lange tijd was de Nederlandse steun aan Oekraïne vanzelfsprekend. Het land was immers aangevallen, en door terug te vechten haalde het voor ons de kastanjes uit het vuur in de strijd tegen Rusland. Recente ontwikkelingen veranderen de zaak echter. Oekraïne is nogal brutaal geworden voor een land dat ons kanonnenvoer mag zijn.

“Het begon al met die militaire acties op Russisch grondgebied", zegt Hilda van den Belt uit Leersum. "Dan doe je eigenlijk hetzelfde als Poetin. Niet jarenlang op gigantische schaal, niet ongeprovoceerd en niet met burgers als doelwit, maar toch een beetje hetzelfde. Ik vind dat niet fatsoenlijk. Oekraïne mag zich op eigen grondgebied verdedigen en zo de Russen bezighouden zodat ze geen NAVO-landen aanvallen, maar daar moet het dan ook wel bij blijven."

Bezorgde Nederlanders worden gesteund door de politiek. NSC-leider Pieter Omtzigt wil bijvoorbeeld dat met betrekking tot de Nord Stream-sabotage de onderste steen bovenkomt. "Ik snap heus wel dat je de inkomstenbron wilt vernietigen van een regime dat je land verwoest en je burgers vermoordt. En ik snap ook nog wel dat je het niet oké vindt dat je bondgenoten met zo'n pijpleiding nog steeds handel kunnen drijven met die vijand. Maar Oekraïne moet wel zijn plaats kennen."

Omtzigt wijst erop dat het Westen zélf bepaalt of steun nog in het eigen belang is. "De Oekraïners mogen 'dank je wel' zeggen voor onze wapens en netjes vragen waar ze die wel en niet voor mogen gebruiken. Heel misschien kunnen ze dan in de verre toekomst lid van de NAVO worden, als ze nog bestaan. Ik zou dus zeggen: zing een toontje lager en focus je op wat er echt toe doet. Het zijn nota bene tijden van oorlog."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *