Dutch_photos / Shutterstock

Dutch_photos / Shutterstock

Nederland nu 71e op de inwonersspiegel, is top 10 mogelijk?

Met ruim 18 miljoen inwoners staat Nederland op dit moment op de 71e plek op de mondiale inwonersspiegel, volgens informatie van de United Nations Population Division. Is een plek in de top 10 mogelijk, of zit Nederland op dit moment op de toppen van zijn kunnen?

“In de top 10 zie je traditioneel sterke landen als India, China en de Verenigde Staten”, zegt demograaf Jan Latten. “Dat zijn powerhouses, die zijn met heel veel. Met gerichte investeringen zou je landen als Roemenië en Peru uiteindelijk wel in kunnen halen, maar het lijkt erop dat Nederland andere prioriteiten heeft. Zonde. Sterker nog: we moeten zelfs oppassen dat andere landen ons de komende jaren niet inhalen. Ecuador hijgt ons in de nek.”

“Op de tiende plek staat momenteel Ethiopië, met 132 miljoen inwoners”, zegt Fien Schuitjes van het CBS. “Ik denk dat het haalbaar is om ze in te halen. We moeten dan wel op ieder denkbaar gebied structureel gaan opschalen. De steden in de Randstad moeten we uitbreiden tot ze aan elkaar vast zijn gegroeid, we hebben meer treinen nodig en we moeten wellicht een gedeelte van België veroveren. Het kán, maar dan moeten we het wel echt willen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *