Wikimedia / http://proxy.handle.net/10648/adc1dc4c-d0b4-102d-bcf8-003048976d84 /CC BY

Wikimedia / http://proxy.handle.net/10648/adc1dc4c-d0b4-102d-bcf8-003048976d84 /CC BY

Bewijs gevonden dat Prins Bernhard Vage Kennis was van De Speld

Weinig historici twijfelden er nog aan, maar nu is het bewijs wel erg overtuigend. In de privéarchieven van het Paleis van Soestdijk is een Vage Kennis-lidmaatschapskaart aangetroffen. Bernhard heeft gedurende zijn leven stellig ontkend dat hij Vage Kennis is geweest van De Speld.

In een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de Volkskrant verklaarde de kroonprins nog: „Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: ik was nooit een Vage Kennis van De Speld. Ik heb nooit het lidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad.” Aan die speculatie is nu een einde gekomen.

Luister hier naar het fragment:

De naam van de voormalige kroonprins is nu verder in diskrediet gebracht. Om je in die tijd te associëren met De Speld kon echt niet. Het is veelzeggend dat hij daar jarenlang over heeft gelogen. Het Cultuurfonds (eerder het Prins Bernhard Cultuurfonds) heeft zich nog verder gedistantieerd van de kroonprins en heeft besloten nu verder te gaan onder de naam ‘Fonds’.

Historicus Gerard Aalders reageert verheugd op de vondst. „Ik werd destijds beschuldigd van van alles en nog wat. Een week voor zijn overlijden belde Bernhard me nog vanaf zijn sterfbed om alles te ontkennen. Hij probeerde iets te ontkennen wat niet te ontkennen viel.”

Is het nog denkbaar dat het gaat om een vervalsing? „Dat kan volgens mij niet”, zegt Aalders, „want er is ook die correspondentie van vrienden van Bernhard die ervoor moesten zorgen dat zijn Vage Kennis-lidmaatschap werd opgezegd.

Wil jij ook een plek in de geschiedenis opeisen? Word dan deze maand Vage Kennis van De Speld en ontvang een gratis welkomstcadeau.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *