NOS

NOS

Kabinet: ‘Hitterecords helder signaal dat we nú al onze pijlen op migratie moeten richten’

Het was weer een week vol hitterecords. De heetste dag wereldwijd was nog niet geweest of het record sneuvelde alweer een dag later. Deze opeenstapeling van hitterecords is een zeer helder signaal aan de Nederlandse, maar ook aan de buitenlandse politiek dat het zaak is om nú alle pijlen te richten op migratie.

“Het is belangrijk dat de politiek nu eerst problemen gaat oplossen en niet gaat zitten ouwehoeren over de toekomst”, vindt PVV-stemmer Shania. “Dus ik zeg: daadkracht tonen en al die gelukszoekers naar huis sturen. Of moeten er soms nog meer mensen sterven aan uitdroging? Is dat soms wat je wil? Hè?”

De zorgen van burgers na deze extreem warme week zijn niet aan dovemansoren gericht. minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt de zorgen ‘zeer serieus’ te nemen: “We moeten heel snel detentiecentra oprichten voor het te laat is”, laat ze in een verklaring weten. Volgens Faber is de tijd van treuzelen nu echt voorbij. “Zelden hebben we zoveel signalen gekregen dat er echt iets moet gebeuren. Laat ik hier dus heel helder in zijn: grenzen dicht voor het overal zestig graden is.

”Er lijkt binnen de coalitie brede consensus te heersen dat bewustwording wat betreft migratie echt een must is als we de klimaatproblemen willen aanpakken. Toch zijn met name NSC en BBB niet bereid hun stokpaardjes volledig los te laten. Volgens minister Wiersma is het een kwestie van prioriteiten stellen en is uiteindelijk alles met elkaar verbonden: “Natuurlijk moeten we zo snel mogelijk een asielcrisis uitroepen als we de klimaatextremen onder ogen willen zien. Maar dat haalt niets uit als we niet ook alle mestmaatregelen laten vallen en rode diesel weer gewoon toestaan. En wel nu, de tijd dringt!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *