NOS

NOS

De Speld Sport Pro: hoe het Nederlands volleybalteam de bijnaam ‘Lange Mannen’ kreeg

Als je een willekeurige sportliefhebber in het land vraagt naar het Nederlands volleybalteam, zullen ze allemaal openen met “Aah, de ‘Lange Mannen’ bedoel je, onze ‘Lange Mannen’”. Het team heet op sociale media zelfs ‘TeamNL Lange Mannen’. Maar wat is het verhaal achter de schrikwekkende bijnaam, en is deze wel terecht?

“In mijn tijd werden we nog niet de ‘Lange Mannen’ genoemd”, vertelt Hein Stoempel, een van de beste Nederlandse volleyballers uit de jaren zeventig. “‘Tengere Mannen’, soms, ‘Slungelige Mannen’ ook weleens, een enkele keer ‘De Alcoholisten’, maar dat kwam vooral door een ploeggenoot die aan de drank zat. Nee, in mijn tijd waren we nog geen ‘Lange Mannen’, hoor.”

Sporthistorica Rita Lugtenberg vertelt dat de volleyballers de bijnaam in de jaren negentig verkregen. “In de Hongaarse pers werd ons team toen ‘A magas férfiak’ genoemd, ‘De lange mannen’. Ik denk dat vooral meespeelde dat die mannen toen ook daadwerkelijk vrij lang waren, zowel naar Hongaarse als naar Nederlandse standaarden. De Nederlandse media hebben dat toen overgenomen en er een eigen draai aangegeven, door de ‘de’ weg te halen en twee hoofdletters toe te voegen.”

Het is dan ook verrassend te noemen dat deze legendarische ‘Lange Mannen’ zich niet hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, hoewel ze nog steeds vrij lang zijn. We vroegen Bartosz Kurek, een van de sterspelers van het machtige Polen, wat hij ervan vindt dat de ‘Lange Mannen’ niet aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Met een vragende blik krabt hij aan zijn achterhoofd en kijkt ons wat beduusd aan. Dan weten we eigenlijk al genoeg: het is een naam die doet stilzwijgen, een naam die angst inboezemt bij eenieder die ‘m hoort. Het zijn de ‘Lange Mannen’.

Volgende week in De Speld Sport Pro onderzoeken we hoe het Nederlands vrouwenteam de bijnaam ‘Volleybaldames’ kreeg.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *