De partijtop van D66 ligt onder vuur wegens het achterhouden van een rapport over grensoverschrijdend gedrag. Menig crisis is in Den Haag bezworen met handige formuleringen, zeker door D66. De ernst van de huidige situatie is echter dermate groot dat het de vraag oproept of er wel genoeg verhullend jargon bestaat om de boel te beteugelen.
Volgens taalwetenschapper Elise Verschuur is D66 een partij die zeer bedreven is in de balans vinden tussen iets zeggen en niets zeggen. Toch voorziet ook zij problemen voor de partij: “Er zit nou eenmaal een maximum aan de totale hoeveelheid jargon. ‘We nemen dit zeer serieus’, ‘Op dat moment waren we niet op de hoogte van’ en ‘Binnen onze partij is geen ruimte voor’, al die frasen hebben ze meer dan een jaar geleden al gebruikt. En dat was nog voor het vertrek van Sidney Smeets.”
Verschuur: “Normaal gesproken lost D66 problemen op door te benadrukken dat ze zijn geschrokken en in gesprek zijn geweest met alle betrokken. Als die uitspraken al gebezigd zijn en het probleem blijft bestaan, ja dan komt je in moeilijker vaarwater. Ik ben als taalwetenschapper erg benieuwd hoe lang en in wat voor bewoordingen een partij kan blijven zeggen dat ze een commissie hebben aangesteld en niet lichtzinnig met de conclusies van het rapport kunnen en willen omspringen. Hoeveel variaties zijn er op de term zorgvuldig?”
Partijleider Sigrid Kaag heeft vooralsnog geen reactie geuit ten opzichte van het nieuws, omdat haar team nog altijd druk is met het verzamelen van de juiste formuleringen. Mocht de crisissituatie te groot blijken voor de beschikbare hoeveelheid verhullend jargon, dan moet de partij op zoek naar nieuwe vormen van jargon. In dat geval kan het zo nog een jaar duren voordat Kaag met een reactie komt.
Als ik partijleider was geweest had ik die Frans alle hoeken van mijn darkroom laten zien!
De afsluitende zin van dit belangwekkende nieuwsbericht vinden wij iets te stellig geformuleerd. We zouden er graag van willen maken: “Het is in deze fase prematuur om met een stellige reactie te komen die alle nuances, die zo hard nodig zijn in een crisis als deze, ten onrechte zou doen sneuvelen. Regeren is vooruit met de geit, voor reageren ligt dat toch aanzienlijk complexer”.
Durch zu viel Nuance geht die Nuance verloren.
An sich is dit überhaupt sowieso een zin.
‘Als je dit een zin vindt, abonneer je dan!’
Frans gaat gewoon in Brussel voortaan zijn ene zak leeg maken en de andere vullen. Wij rekken het nog even tot er een of andere crisis begint. Waait wel over.
Wer Unsinn sät, wird Unsinn ernten.
Tja, zie je wel!
Dit pakken ze gewoon helemaal verkeerd aan.
Sola lingua bona est lingua mortua!
Dat spreekt mensen nou eenmaal meer aan.
In tegenstelling tot de beide auteurs wil ik het antwoord kort houden: Nee, er bestaat niet genoeg jargon voor D66 om de crisis te bezweren
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.