Dordrecht eist ruim 100 jaar geleden gestolen ‘Albert Cuyp Markt’ terug van Amsterdam

‘Is al sinds 1905 van ons’

De inwoners van Dordrecht zijn een actie gestart om de ooit gestolen ‘Aelbert Cuyp’ als naam voor een markt terug te krijgen van Amsterdam. De markt in Amsterdam is in 1905 opgericht onder die naam, maar deze blijkt nu eigenlijk gestolen te zijn van een schilder afkomstig uit Dordrecht. Dit werd voor veel Dordtenaren steeds meer een doorn in het oog.

“We vinden het vreselijk dat de belangrijkste schilder uit Dordrecht geassocieerd wordt met een markt in Amsterdam. Ze schrijven zelfs de naam niet goed want het is officieel met een extra ‘e’ erbij”, legt een van de initiatiefnemers van de actie uit. “Nu 400 jaar na zijn geboorte lijkt het ons de hoogste tijd om dit recht te zetten. De naam is ooit meegenomen door een stel rovers en hoort hier thuis. Wij willen zelf een eigen Aelbert Cuyp markt hier.” 

De mensen uit Dordrecht laten weten ook niet de moeilijkste te zijn. “Minutenlang Wikipedia-onderzoek levert diverse Amsterdamse schilders op. Denk aan een Govert Flinck. Neem die dan lekker voor je markt daar!”

Weet jij eigenlijk wel wie Aelbert Cuyp was? Leer alles over deze meesterlijke schilder uit Dordrecht bij de tentoonstelling over Aelbert Cuyp in Het Dordrechts Museum. Van 3 oktober 2021 t/m 6 maart 2022 staat het museum in het teken van Cuyp. Bestel hier je kaarten