Mark Rutte in 2050: ‘Geen herinnering aan dat Nederland vroeger een verschrikkelijk vervuilend land was’

De bejaarde Mark Rutte kan zich in 2050 niet herinneren dat Nederland ooit een verschrikkelijk vervuilend land was. “Naar mijn weten stonden we altijd bovenaan de duurzaamheidslijstjes.”

In werkelijkheid bungelde Nederland altijd onderaan op alle duurzaamheidsindexen, onder andere omdat over kerosine geen accijns wordt geheven, grote bedrijven vrij spel hadden en vieze kolencentrales nog normaal waren. “Ik herken het geschetste beeld in ieder geval niet”, stelt Rutte. “Ik herinner me vooral dat we op papier de klimaatdoelen van Parijs haalden. We waren een voorbeeld voor de rest van de wereld. Net als met vaccineren.”

Binnen de politiek wordt onderhandeld over het nieuwe regeerakkoord. Dit is het moment voor een nieuwe koers. Kiest de politiek voor grote vervuilers of een groene toekomst? Bepaal mee. Maak hier samen met Greenpeace een meme van een politicus in 2050 en laat zien hoe we in 2050 moeten terugkijken op 2021. De toekomst overkomt je niet. Die maak je zelf.