De krant wordt steeds kleiner: in de jaren 50 was ie nog zo groot als een huiskamer

We lezen de krant tegenwoordig op ons mobiel of tabloidformaat, maar wist je dat de krant vroeger een veel grotere omvang had dan nu? In de jaren 50 was de krant nog zo groot als een volledige huiskamer.

“Dat was eigenlijk heel onhandig”, zegt mediahistoricus Flemmo te Gader. “Je moest de krant met een touw langs de gevel omhoog hijsen om ‘m thuis te kunnen lezen. Er was speciaal opgeleid personeel, krantenjuffrouwen genaamd, om de bladzijden om te slaan. En dat vonden ze toen nog vernieuwend ook.”

Te Gader wijst erop dat in de jaren 20 de krant nog groter was. “Je had dan een voetbalveld nodig om te lezen over de avonturen van Charles Lindbergh. De krant lezen was iets voor de elite. Bovendien: het maakte een hels kabaal.”

De digitale Volkskrant is vernieuwd. Al het goede van de Volkskrant vanaf nu op één vaste plek. Download hier de app