Steeds meer mensen hopen dat Belastingdienst ze afluistert als ze aangifte doen

‘Hallo hoort iemand me? Wat moet ik hier invullen?’

Onlangs heeft de Tweede Kamer een wetswijziging doorgevoerd waardoor de Belastingdienst zelf burgers mag afluisteren. Eindelijk, zeggen veel mensen. Ze hopen dat degene die hen afluistert ze een beetje kan helpen met de belastingaangifte.

De 28-jarige Melanie is toen ze het nieuws hoorde meteen achter haar laptop gaan zitten. “Hallo? Hoort iemand me? Ik ben office manager en mijn bruto jaarsalaris is 26.543 euro. Ik klus in het weekend soms bij als oppasmoeder en heb dat ook officieel geregistreerd met een Facebookpagina. Ben ik dan nu ook ondernemer?” Het blijft stil. “HALLO?” probeert Melanie het nog een keer. “HOEVEEL WACHTENDEN ZIJN ER VOOR MIJ?”

Toch is niet iedereen meteen enthousiast. Voor Raymundo (46), de onderbuurman van Melanie, wordt het even wennen: “Belastingaangifte doen is net als dansen. In mijn eentje op mijn kamer waan ik mij de beste danser die ooit op deze wereld heeft rondgelopen, maar als er mensen toekijken schaam ik me opeens kapot voor mijn rare lichaam. Dan lukt het gewoon niet meer.”

Het is weer tijd om je belastingaangifte te doen. De Consumentenbond geeft je onafhankelijk advies, tips en handvatten om snel door je belastingaangifte te gaan. Maak het jezelf makkelijk en schrijf je in voor de gratis Belastingcoach e-mails. Zo wordt het invullen van je aangifte een eitje.