De voetbalfilosofie van Roger Schmidt, de nieuwe trainer van PSV, gaat terug tot het Duitse idealisme van het begin van de negentiende eeuw. Met name Hegels ideeën over hoe de wereldgeest zijn vervolmaking vindt in de Duitse burgercultuur van rond 1800 hebben de oefenmeester geïnspireerd, zo vertelde hij bij zijn officiële presentatie.
Schmidt liet vol trots weten dat hij voor PSV koos omdat de club een synthese is van de filosofie van Immanuel Kant en Mark van Bommel. “Voor mij is alles wat is, de basis. Dat is een trede in de ontwikkeling van het absolute idee. De rede kan niets zonder werkelijkheid.” Schmidt plaatste wel direct een dialectische kanttekening: “Spelers die daarin niet mee willen of kunnen, kunnen beter oprotten. Die zijn het shirt van PSV niet waard.”
Voetbalanalist Willem Visser is mild sceptisch over de voetbalfilosofie van Schmidt: “Hij beweert dat het idee altijd belangrijker is dan de uitvoering. Maar dat heeft hem in het verleden wel in de problemen gebracht. Denk bijvoorbeeld aan wat hem bij zijn vorige werkgever Beijing Guoan overkwam, waar de clubideologen marxistisch materialisme aanhingen. Ze eisten dat hij gewoon wedstrijden won door meer te scoren dan de tegenstander. Dit absolute idee schuurde op den duur te veel met de realiteit, waarin ze ergens onderaan het rechterrijtje bungelden.”
Het is volgens Visser afwachten hoe Schmidt het Ding-an-Sich gaat inpassen in het systeem. “Ihattaren zou het kunnen, maar verder? Bij Red Bull Salzburg posteerde hij deze onkenbare entiteit op het middenveld, maar zijn medespelers zagen hem niet staan. Dan kun je wel willen dat de som meer is dan het geheel der delen, maar je hebt ook te maken met krachten van buitenaf. Als je drie keer achter elkaar verliest, roept het publiek al gauw om iemand uit de school van Schopenhauer, die weinig ophad met voetbal. Kun je weer opnieuw beginnen.”
Schmidt is in Oostenrijk trainer geweest. Daar heeft hij kennis gemaakt met de filosofie van Wittgenstein. Schmidt zal dus voor de TV maar weinig over voetbal spreken, omdat je er nou eenmaal niet over redeneren kunt.
Niet hét idee, maar dé idee is belangrijker dan de uitvoering. Je gaat het zien als je het doorhebt.
Je gaat dé idee zien als je hét idee doorhebt?
Toch mis ik de Blut und Boden insteek. De tegenstander naar de bodem schoppen totdat hij bloedt. Dat tikt aan.
Kostelijk.
Weet je, je gaat het pas zien als je het door hebt!
Ach, bestaat realiteit eigenlijk wel?
Wil je een meisje vinden voor een nacht? Welkom – http://[email protected]
Hеt is tijd om еen vaste kuiken te voeren.
Vеel аlleenstaande dames wасhtеn hiег –>http://[email protected]