YouTube: ANP Video

De feiten: het afscheidsinterview

'Het is tijd voor andere dingen'

Na 13,7 miljard jaar houden ze er mee op: de feiten. In een openhartig afscheidsinterview blikken de feiten nog één keer terug op de tijd dat ze ertoe deden.

Wanneer kregen jullie voor het eerst het idee om te stoppen?
Het is vooral iets van de laatste maanden. Je merkt gewoon dat je gezag afneemt en dat mensen steeds minder interesse tonen. Dan moet je op een gegeven moment zeggen: het is mooi geweest. Het is ook niet goed om te lang te blijven hangen. Als je heel eerlijk bent, begon het eigenlijk al een beetje met Plato’s allegorie van de grot. Dat was gewoon een puur persoonlijke aanval.

Volgens critici is jullie succes vooral beperkt gebleven tot de Westerse wereld.
Dat klopt. We hebben heel lang geprobeerd om door te breken in Noord-Korea en Geldrop, maar dat is nooit echt gelukt. En op een gegeven moment zijn we gebrouilleerd geraakt met Joseph Goebbels. Dat was sowieso een vervelende periode. En op bepaalde punten hebben we niet de erkenning gekregen die we verdienden.

Doelen jullie daarmee vooral op de Armeense genocide?
Nouja, daar noem je wel een dingetje ja.

Wat waren voor jullie de hoogtepunten?
Ik vond het mooi hoe Galileo Galilei het voor ons opnam. En natuurlijk dat er negen miljoen fietsen zijn in Peking. De ontdekking dat ijsberen linkshandig zijn was heel bijzonder, maar ook de relativiteitstheorie mag niet onvermeld blijven.

Jullie waren regelmatig te zien in journaals en kennisquizzen. Hoe is het om zoveel aandacht te krijgen?
In het begin is alles geweldig en ga je er helemaal in op, maar op een gegeven moment ga je de nadelen ondervinden. Veel mensen liepen voortdurend achter ons aan. Denk aan Ajax in wedstrijden dat ze vroeg op achterstand kwamen. Daarnaast wilden kranten ons eindeloos checken. Dat werd op een gegeven moment een verplichting omdat je weet dat zo’n krantenrubriekje nergens toe leidt.

Niet iedereen had jullie altijd op een rij. Hadden jullie op meer steun gehoopt?
Ach, natuurlijk hoop je daarop, maar laten we elkaar niet de put in praten: we hebben 13,7 miljard fantastische jaren gehad. Het is ook een keer tijd voor andere dingen.

Zoals?
Science fiction, RTL Boulevard, de Amerikaanse regering, Arnon Grunberg: er is nog zoveel om van te genieten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hebben jullie gelezen hoe Russische journalisten nu lachen en nana-ne-nana doen?
Weet het Amerikaanse journaille nu ook hoe dit voelt.
Straks onze linkse Geert, ik ben benieuwd hoe die de media te woord gaat staan.

Reageer
gravatar

Okay, ja, en het personeel dan? Ik bedoel wetenschappers, docent, en de laatste journalisten; dat soort ambachtslieden.. Die zijn echt niet meer om te scholen tot iets bruikbaars hoor, laat staan dat eentje het nog tot RTL boulevard of iets dergelijks gaat schoppen!

Reageer
gravatar

Wat een leuk idee om voortaan wat vrijer om te gaan met het signaleren van de feiten van vandaag de dag.

We weten nu langzamerhand wel wie de Tweede Wereldoorlog won, welk land er het eerst op de maan was en welke persoon uitgeroepen is tot de grootste Nederlander ooit.

Ja!, voortaan ga ik ook meer de Telegraaf lezen en minder aan Facebook doen.

Bedankt De Speld!

Korrie.

Reageer
gravatar

Dit is echte ‘te breed’ getrokken. Media met de grootste oplagecijfers (de z.g. boulevard-pers en “De Bladen”) hebben Onderzoeksjournalistiek en Feiten niet in hun organisatiedoelstellingen opgenomen. Zij opereren dus principieel ‘footloose’ en ‘factfree’.

Reageer
gravatar

kenmerkend aan ruwe data is dat er niet aan is geshopt
nog mooier is dat het saai is voor de niet-ingewijden, die blijven dus uit de buurt

gravatar

Kop op Bas,
Al zou je ze kwijt zijn, kom je toch gewoon met nieuwe data.

By the way, ik zie goede kansen in de nabije toekomst voor mijn specialisme. De zon gloort in het oosten, en nu ook in het westen. Wie weet.

gravatar

Dus de Feiten kunnen nu worden opgeborgen in het archief van de Eén-en-twintigste Eeuw, naast Normen, Waarden en Ethiek? Hoe? Gedroogd of geconFeit?

Reageer
gravatar

Dat ligt aan uw Iq. Uw duinprestaties zijn natter en beter dan uw intellect. Geeft niks. Ook kippetjes zijn niet allemaal even slim.

Pieterke