Het zorgt voor veel gevaarlijke situaties op het fietspad: fietsers die elkaar inhalen zonder elkaar eerst even te bellen. Onvoorstelbaar, vindt Veilig Verkeer Nederland. “Iedereen weet toch wel hoe een mobieltje werkt?”
“Ik ben al een paar keer met de schrik weggekomen”, vertelt Rudy Korrel. De Amsterdammer fietst elke dag rond spitsuur naar zijn werk en ervaart zelf hoe gevaarlijk het soms kan worden op het rode asfalt. “Tijdens het whatsappen word je soms bijna van je sokken gereden door zo’n waaghals. Dan denk ik: bel me gewoon even. Ik ben altijd bereikbaar.”
Om dit soort onveilige situaties te voorkomen start Veilig Verkeer Nederland de komende weken de bewustwordingscampagne ‘Eerst bellen, dan inhalen!’ Onder andere via social media wordt een video verspreid die fietsers kunnen bekijken op weg naar hun werk.
Persoonlijk vind ik dat als een fietser een fietser wilt inhalen deze zijn bel moet gebruiken alvorens langs te gaan. Iedere fiets moet voorzien zijn van een bel , verplicht.
dat is voor mij niet haalbaar, gezien:
a. ik niet iedereens telefoonnummer heb
b. ik haal zoveel mensen in en soms meerdere tegelijk, dus ik moet dan ook meerdere telefoons hebben.
En hoe ben ik te bereiken als ik zelf ingehaald wordt, terwijl ik iemand inhaal? Hypothetisch, want ik ben niet inhaalbaar
Huh, wacht even Tom. Het is dus niet haalbaar maar wel inhaalbaar?
Ik check altijd van te voren van a naar beter. Weet ik precies waar die fietsers zich ophouden, neem ik gewoon een andere route.
Als je dat doet, kom je altijd ergens in Friesland uit…..
Van mij mogen er best minder minder minder fietsers zijn. Effe met de auto tikje geven
Hi-hi.
Of een kleuter platrijden, of bejaarden.
Of een hele boulevard.
Lachen!
LUL
Handig!
En dan gewoon het telefoonnummer op de rug.
Ook prima voor fiets-flirting, stalking, en verhaal halen als men tegen het asfalt gereden is door een passerende scooter of brommer.
Dat omverrijden van fietsers door brommers en scooters neemt hand over hand toe. En volstrekt onnodig; hun berijders nemen te weinig tijd om van hun smartphone op te kijken als zij inhalen. Ik zou alleen een uitzondering (dus positieve discriminatie) willen maken voor tassendiefjes die met 3 man op een scooter zich op hun crime scene uit de voeten maken en tegelijk proberen hun buit vast te houden. Voor hen kan misschien een opgevoerde scootmobiel ter beschikking worden gesteld hetzij door het Prins Bernhardfonds hetzij door het DENK Integratiefonds.
Bij Veilig Verkeerd Nederland zelf krijg je meestal een antwoordapparaat die nooit eens iemand laat passeren.
Een campagne die dan ook naadloos aansluit op de nationale donorweek.