Het is ongezond om in jezelf te snijden. Dat staat in de richtlijnen van de Gezondheidsraad die woensdag werden gepubliceerd. De raad wil zelfbeschadiging ontmoedigen.
Dat in je eigen vlees snijden met een mes niet goed is voor de gezondheid, was al langer bekend. De Gezondheidsraad heeft het eigen advies echter aangescherpt ten opzichte van negen jaar geleden. De nieuwe richtlijn is: helemaal niet in jezelf snijden of voor de echte liefhebber hooguit één sneetje per dag.
“Het is in Nederland algemeen geaccepteerd om in jezelf te snijden”, legt Nancy van der Vegt van de Gezondheidsraad uit. “Lekker knus bij de open haard met je vrienden snijden op een kille zaterdagavond. Vaak wordt het zelfs als ongezellig gezien als je niet een paar ferme halen meedoet.”
Volgens Van der Vegt weten vooral jongeren echter geen maat te houden: “Tegenwoordig loopt het vaak uit de hand en belanden jongeren zelfs in het ziekenhuis. Dan is de lol er wel af. In feite pleeg je dan roofbouw op je lichaam.”
De Gezondheidsraad wijst erop dat er prima alternatieven zijn voor automutilatie. Van der Vegt: “Peulvruchten en noten bijvoorbeeld.”
Vraag Snijder maar of hij zijn hobbie afkeurt.. denk het niet.. hoop ik.
Iemand besneden?
Vanaf nu snij ik alleen nog maar in noten en peulvruchten.
Ik wens de redactie de kanker achter hun hart, dat de dokter lang zoeken heeft. Er zijn grenzen, stelletje pubers .
Arrogante verwende pubers. En als we dan toch bezig zijn: doe er ook nog maar wat tyfus en tering bij.
Wanneer de berichten van mijn vrienden van De Speld je niet bevalt waarom lees je ze dan? Je bent toch niet verplicht het te lezen. Ze vreselijke ziektes toewensen slaat nergens op.
Doe je soms zelf automutilatie en helpt het eten van peulvruchten en nootjes niet? Het schijnt dat voor mensen die aan automutilatie doen het een schreeuw om aandacht is. Mijn reactie op jouw bericht scheelt je dan weer een sneetje.
No thanks.
Corrie.
Beste Corrie van Hiernaast en alle anderen,
(1) Iemand vreselijke ziektes toewensen slaat inderdaad nergens op. Maar dat iemand zichzelf zou beschadigen om aandacht te trekken slaat evenmin ergens op. Op de website van de NPO zijn twee documentaires te zien die een goed beeld over oorzaak en gevolg zelfbeschadiging geven: ‘Beschadigd’ (http://www.npo.nl/beschadigd/12-02-2015/KN_1667118) en ‘Terug naar huis’ (http://www.npo.nl/2doc-terug-naar-huis/02-11-2015/KN_1674211).
(2) Als ouder van een dochter die haarzelf snijdt ben ik ingenomen met alle aandacht rondom zelfbeschadiging. Dat biedt namelijk de kans om de vooroordelen rondom zelfbeschadiging weg te nemen. Persoonlijk vind ik dit artikel van De Speld van hetzelfde niveau als de andere artikelen: ik heb er smakelijk om moeten lachen. Mijn dochter leest De Speld ook regelmatig (met plezier) en ik ben benieuwd naar haar reactie op dit stuk. Ze zal er vast de humor van inzien.
Ouder van (#8d). De groep die het sterktst is in ‘eigen vlees snijden’ is -ná borderliners- wel de cohort van ouderen, uitkeringsafhankelijken en chronisch zieken. Men gaat stemmen, uit misplaatst vertrouwen in ‘de democratie’ en ongeacht het verkiezingsprogramma, de verkiezingsuitslag, in- con- en pro-formateurs en coalitiebesprekingen weet men van tevoren dat er in hun vlees wordt gesneden door chirurgen van de VVD, narcotiseurs van D66 en operatie-hulpen c.q. dweilploegen van PvdA
Ouder van…
Ik denk dat uw dochter direct naar de peulvruchten zal grijpen. Mijn oprechte complimenten voor uw reactie! Kon iedereen maar de gijn van humor inzien.
En de heer Anoniem is van het Peulvruchten bevrijdings Front mag ik aannemen? Ik snap uw frustratie, ik moet ook altijd even slikken als ik een boontje naar binnen werk.
Heeft Nancy van der Vegt van de Gezondheidsraad ook onderzoek gedaan naar het snijden in andere mensen?
Het beschadigen van anderen met een mes komt vooral bij allochtone jongeren voor.
Vraag me af of meer peulvruchten of noten eten dat voor hen ook een passende oplossing voor is.
Corrie.
Maar waarom rijmt ‘snij’ dan op ‘blij’ en op ‘ik vrij?’
Omdat het allemaal op dezelfde klank eindigt!
Ik snij nu alleen nog maar op werkdagen, en in het weekend.
Soms snij ik ook in anderen, maar dat is gevaarlijker zo vertelde mij een vakantievierende TBSser die ook tijdens zijn verlof actief was. Zoiets zou ik misschien nooit doen, of wel.
Wat is daar mis mee? het is hartstikke gezond! En je valt op bij iedereen als je met grote sneden rondloopt!
Snijbonen bijvoorbeeld.
Ik eet liever rumbonen.
Het achterliggende artikel is bij ons in de focus group uitvoerig besproken. Veel respondenten gaven aan dat zij het snijden hebben opgegeven ten faveure van een gezondere levensstijl, maar zij ervoeren dat toch als een aderlating.
leuk
Rood vlees geeft kanker en dan ga je dood.
Niet eten, dan ga je dood.
Wat je ook doet het resultaat is gelijk.
Daarom mijn advies, Open een fles Chablis.
Proost